fbpx

7 maart 2022

#54 Ondernemen met een vrouwelijke cyclus deel 2

Kirsten Franken is PMS en menstruatie coach. Ze helpt vrouwen van hun maandelijkse klachten af te komen en zich beter in hun vel te voelen. Kirsten heeft zich lang verdiept in het lichaam en voeding, en zag een groot verschil in hoe dieten aanslaan bij verschillende vrouwen. Ook bij zichzelf merkte ze een missend puzzelstukje. Ze is zich meer gaan verdiepen in de hormoonhuishouding en cyclus van een vrouw en er ging hier een wereld voor haar open. Twee weken geleden sprak ik Kirsten hier al over, omdat ons gesprek veel waarde had deel ik hier het tweede gedeelte van het interview met je.

Taboe

Ik heb het gevoel dat dit een onderwerp is waarop best wel een taboe heerst. Kirsten merkt dat ook, en ze verbaast zich daar wel over, omdat de halve wereld hier mee te maken heeft. Kirsten denkt dat dit vooral ligt aan dat vrouwen bang zijn voor onbegrip over hun beleving en klachten. En er wordt ook onderling onder vriendinnen bijna niet over gepraat. Het heersende geloof onder vrouwen met klachten is toch ‘ik moet me niet aanstellen’ alsof de hele cyclus niet bestaat. We vinden het niet nodig om hier aandacht aan te besteden en daardoor ontstaat er een taboe. Kirsten merkt ook dat vrouwen haar cursus bijna niet durven te delen op social media, het voelt gek voor veel vrouwen om zich hiermee bezig te houden.

Terwijl toch de meeste vrouwen via via bij Kirsten komen, van mond tot mond komt het toch het beste over. Dat maakt het moeilijker om te ondernemen in deze branche. Daarnaast worden zelfs soms advertenties niet goedgekeurd bij bepaalde woorden die je gebruikt. Bijvoorbeeld bij het woord ‘vagina’ gaan bij Facebook de alarmbellen af. En juist door hier niet over te praten ontstaat de onwetendheid, terwijl de kennis over dit onderwerp zoveel rust kan geven.

Investeren in je cyclus

Ook merkt Kirsten dat vrouwen het nog lastig vinden om in zichzelf te investeren. Zo was er een klant die er een half jaar over deed om de beslissing te maken. Terwijl de investering relatief laag is, zeker in contrast met de opbrengst die het kan hebben. Je kunt er 30 tot 40 jaar plezier van hebben, en het zorgt voor een stukje zelfliefde. En dat merkt Kirsten in de reacties die ze krijgt naar aanleiding van de cursus. Vrouwen durven sneller ‘nee’ te zeggen of meer te communiceren over hun behoeften en dat is ontzettend veel waard.

Waar begin je?

De eerste stap is voor Kirsten echt jouw cyclus te gaan tracken met jouw temperatuur. Dit geeft jou heel veel inzicht in je cyclus en dat is een heel goed startpunt. Misschien heb je wel een speciaal doel, zoals zwanger worden of PMS klachten verminderen. Dan heb je wat meer informatie nodig over hoe jij het best kan sporten, eten en hoe het zit met seks en relaties. Hiervoor heeft Kirsten een cursus gemaakt. Maar het startpunt is altijd om je cyclus te leren kennen. Zet dan de fasen in je agenda en probeer hier met grote dingen rekening mee te houden.

Misschien zit je te lezen en denk je, ik heb hier helemaal geen last van en ben je niet aan de hormonale anticonceptie. Niet alle vrouwen hebben hevige PMS klachten, maar willen wel lekker in een flow zitten. Als je nog nooit iets gemerkt hebt adviseert Kirsten om eens bewust te kijken per dag hoe jij je eigenlijk voelt. Vaak zie je dan wel een verschil in energie. Dus ga het eens bijhouden en kijk wat het verschil is als je hier bewust van wordt.

Creƫer duidelijkheid en rust

Ik denk het stukje herkenning, en het weten waar bepaalde dingen vandaan komen al heel veel kan helpen en rust kan geven. Hieraan voegt Kirsten toe dat het ook fijn is als je partner hiervan weet, zodat hij of zij kan helpen waar nodig. Ook begrip van je partner is belangrijk, zeker in een emotionele fase, waar je zomaar eens in huilen kunt uitbarsten zonder directe aanleiding. Dan herken je misschien wel dat jouw partner zegt: ‘maar wat is er nou?’, het is dan fijn dat hij of zij weet dat het de fase van je cyclus is.

Samenwerken met verschillende flows

Maar wat als je samenwerkt met iemand die totaal niet dezelfde cyclus heeft? “Ja, het is een fabeltje dat jullie cyclussen dan gelijk trekken” zegt Kirsten lachend. “Het is dan vooral belangrijk dat je goed communiceert wat je nodig hebt”. Ook als je met alleen maar mannen werkt kun je rustig zeggen: ‘dat komt voor mij heel slecht uit’. Of als je een meer open communicatie hebt kun je het erover hebben zodat er rekening mee gehouden kan worden. Nu hoef je niet altijd alles perfect te matchen, maar voor grote dingen is het fijn om rekening mee te houden. En als je samenwerkt en totaal tegenovergestelde cyclussen hebt, kun je misschien juist wel fijn bepaalde taken opsplitsen.

Tips en tools

Boeken die Kirsten aanraad zijn bijvoorbeeld The Cyclus Strategie, The Woman Code en In The Flo. Dit zijn boeken die een goed startpunt geven om mee te beginnen, hierin vind je de basis. En Kirsten gebruikt de app Daisy om haar cyclus te tracken.

Challenge

“Als je weet hoe je cyclus werkt, ga je agenda invullen. Zet de fasen erbij, en check of je de afspraken die je er nu in hebt staan, ook wil laten staan. En probeer eens wat rust voor jezelf in te bouwen, met name rond je menstruatie.”

CEO Chats

De CEO Chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieĆ«n voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT