fbpx

21 februari 2022

#52 Ondernemen met een vrouwelijke cyclus

Kirsten Franken is PMS en menstruatie coach. Ze helpt vrouwen van hun maandelijkse klachten af te komen en zich beter in hun vel te voelen. Kirsten heeft zich lang verdiept in het lichaam en voeding, en zag een groot verschil in hoe dieten aanslaan bij verschillende vrouwen. Ook bij zichzelf merkte ze een missend puzzelstukje. Ze is zich meer gaan verdiepen in de hormoonhuishouding en cyclus van een vrouw en er ging hier een wereld voor haar open.

Herkenning

Er viel veel op zijn plek bij Kirsten, en ze gunde dit stukje kennis ook andere vrouwen. “Ik vond zoveel herkenning toen ik me in de vrouwelijke cyclus ging verdiepen, en ik merk nu dat andere vrouwen dat ook hebben met de kennis die ik deel”. De herkenning, en het gevoel dat je niet de enige bent, of abnormaal bent, geeft ontzettend veel rust. Kirsten legt uit dat onze maatschappij nog erg is ingericht op de mannelijke klok: het 24 uurs ritme. Die biologische klok hebben wij als vrouwen ook, maar we hebben ook te maken met een maandelijkse klok. En deze beïnvloedt ons meer dan we denken, legt Kirsten uit.

Cyclus

Onze cyclus bestaat uit 4 fasen, die ontzettend veel invloed hebben op elk element in het leven. Slaap, seks, productiviteit, sport, enzovoort. Kirsten ziet dat veel vrouwen zich door het gebrek aan kennis over hun cyclus, zichzelf makkelijk voorbij lopen. Het doel van Kirsten is om vrouwen hier bewust van te maken.

Als Kirsten het heeft over de cyclus bedoelt ze de menstruatie cyclus, maar daar komt meer bij kijken dan alleen de menstruatie. De ovulatie is namelijk het belangrijkste sturingssysteem van deze cyclus. Bij het slikken van de pil, heb je geen ovulatie, bij een spiraal heb je wel een ovulatie.

Ik heb het gevoel dat er steeds meer vrouwen zijn die van de pil af willen. Kirsten merkt dat ook. “De pil is een pleister op de wond, je lost er je klachten niet mee op” verteld Kirsten.

Winter

Er zijn vier fasen in de vrouwelijke cyclus, en Kirsten noemt ze seizoenen. Waarbij de menstruatie ‘winter’ is, een fase van innerlijke rust en de voorbereiding voor het opbouwen van nieuwe energie. Als je jouw eigen tijd in kan delen is het heel fijn om hier een stapje terug te doen, en heel creatief en eerlijk naar jezelf kunt zijn. Een moment voor evaluatie dus, ook wel de ‘droomfase’. Hierin kun je effectief journalen en doelen stellen, en de energie is dus naar binnen gekeerd. Een minder moment voor sociale interactie dus.

Lente

Na de winter komt de lente. Hierin stijgt je oestrogeen, dat merk je aan verschillende dingen. Je wordt wat vrolijker, je krijgt een hoger libido en je hebt weer zin om met mensen af te spreken. Dit is het moment om deadlines te halen en nieuwe projecten te starten. Je productiviteit is hoog en je creativiteit wat lager. Deze fase duurt gemiddeld 5 tot 7 dagen.

Zomer

Dan komt de zomer, jouw ovulatie. Deze periode is kort, ongeveer vier dagen, maar het is ook een piek in je energie. Je wordt in deze fase een ‘queen of communication’ je komt goed uit je woorden en je voelt je het mooist. Het kan ook zijn dat hier jouw hormonen in een keer een dip krijgen en dat jij je juist heel chagrijnig voelt in deze periode.

Herfst

De herfst duurt lang, in de eerste dagen vervangt progesteron jouw oestrogeen. Je gaat plaats maken voor rust op het moment dat er genoeg progestoron is, zo niet kan dat voor depressieve gevoelens zorgen. In deze fase kun je ook kritischer worden en meer onzeker over de projecten die je bent gestart. Dit is het moment waarop je kunt merken dat je emotioneel wordt. Als je niet weet dat dit gekoppeld is aan je cyclus ontstaat er veel onbegrip. Terwijl je aan veel grote klachten wel iets kunt doen.

“Dit is de fase waarin veel vrouwen zich makkelijk voorbij lopen”. Maar deze fase is niet alleen negatief, je creativiteit wordt namelijk meer en details vallen je meer op. Dit is de periode waarin jij on top of jouw administratie kunt zijn. Taken die achter de schermen plaatsvinden zijn heel fijn om in deze periode te doen. Je kunt ook een nesteldrang merken, je huis schoon willen maken en dingen willen afronden.

Verschillen in cyclussen

Ik vraag me meteen af of de verschillende fasen voor iedereen een verschillende lengte hebben. “Ja, daarom raad ik mijn klanten ook aan om de fasen te tracken. Maar een gemiddelde winter duurt 3 tot 7 dagen” verteld Kirsten. Kirsten legt ook uit dat je menstruatie nooit te laat kan zijn, deze komt namelijk 12-16 dagen na je ovulatie. Als je dus een verlate menstruatie hebt, heb je dus eigenlijk een verlate ovulatie. De ovulatie kun je tracken door je basale lichaamstemperatuur te meten als je opstaat. Dan is jouw temperatuur net iets hoger dan normaal. Het is belangrijk om te weten wanneer je ovuleert omdat dit zoveel processen in gang zet.

Cyclus tracken

Ik wil weten of je jouw ovulatie ook kunt tracken met een app, maar Kirsten zet hier wel een kanttekening bij. Je temperatuur is heel belangrijk voor het meten van je ovulatie en dat kan in veel apps niet. Daarnaast zijn de signalen in jouw lichaam ook essentieel. Want jouw temperatuur kan ook omhoog gaan na een paar glazen alcohol of ziekte. Kirsten gebruikt zelf de Daisy om haar cyclus te tracken.

Planning

Ik ben zo benieuwd hoe Kirsten dit doet. Hoe ze in al deze fases rekening houdt met haar planning. “Het lukt niet altijd met alles, maar ik plan wel bewust een lancering in op een bepaald moment” verteld ze. “En je kunt altijd alles, maar soms komt iets makkelijker uit je handen als je kunt leven met je flow”. Ook met live sessies en meetings plant Kirsten bewust in haar lente. Een tip van Kirsten is om je dagen in je agenda een kleurtje te geven zodat het je opvalt, en jezelf makkelijker rust kunt gunnen.

Over het algemeen houdt Kirsten dus veel rekening met haar cyclus. Ze merkt het ook direct als ze dat niet doet. “Ik heb dit weekend veel afspraken gehad terwijl ik daar eigenlijk geen energie voor had. En op het moment dat jij je rust in de winter niet goed kan pakken, merk je dat door je hele cyclus, dus dit is ontzettend belangrijk” zegt Kirsten.

Part 2

Ik vind dit een ontzettend interessant onderwerp, en ik ben nog niet uitgepraat met Kirsten. Als je meer wilt weten over Kirsten, bezoek dan eens haar Instagram account, waar ze superveel waarde deelt! In blog nummer 54 gaan we ook samen met Kirsten verder in op dit onderwerp. Daarnaast ben ik nog benieuwd hoe het voor Kirsten is om te ondernemen in een branche waar nog veel taboe op ligt. Welke invloed heeft dit op haar onderneming en hoe gaat zij hiermee om? Je leest het allemaal in blog 54.

CEO Chats

De CEO Chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT