fbpx

14 januari 2021

#5 Uitstelgedrag en alles wat je er tegen kan doen

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE / GOOGLE

Zodra ik begon met mijn podcast waren er een aantal onderwerpen waar ik heel graag een aflevering over wilde maken. Uitstelgedrag is er daar één van. Ik merk dit namelijk veel bij mijn klanten in The Souk Academy en als je deze aflevering aangeklikt hebt is de kans groot dat jij je ook laat tegenhouden door uitstelgedrag en dat is ZO zonde. 

Stop uitstellen. Stop met praten over alles dat je zult gaan doen. Stop jezelf te vertellen wie je wilt zijn. Start met het doen. En hier lees jij de stappen tegen uitstelgedrag.

Waarom jij jouw doelen uitstelt

Wat ben jij op dit moment aan het doen? Ben je het écht aan het proberen om je grootste dromen en doelen te bereiken of laat je jezelf tegenhouden door angst? Angst om te falen, of misschien wel angst voor succes?

En geloof me, de kans dat jij dit doet – zelfs onbewust – is heel groot. Een van de redenen daarvoor is waarschijnlijk omdat jij weet hoe moeilijk het is om die stappen te zetten. Je weet wat het van je gaat vragen, of dat nu op korte of lange termijn is. Daarom stel je uit. En je vertelt jezelf keer op keer; ik doe het dan, ik begin morgen, ik start in het nieuwe jaar. Elke keer komt jouw uitstelgedrag weer opspelen.

Jouw comfort zone

Wat het ook is dat jij wilt bereiken, wie je ook wilt zijn, het gaat een uitdaging worden. Het moet oncomfortabel voelen, anders gaat het je niet veranderen en dingen bijbrengen. Maar verandering is spannend, helemaal als het oncomfortabel aanvoelt.

Wil jij een ander leven? Een ander level van omzet behalen? Werken met andere klanten? Een andere werk/privé balans? Dan moet je jezelf uitdagen. Moet je uit je comfort zone? JA. Maar zit je daar eigenlijk niet al in? Want je wilt meer dan je nu hebt. En toch kies je het oncomfortabele gevoel van niet tevreden zijn met je huidige leven, boven het oncomfortabele gevoel van de uitdaging die het nieuwe met zich meebrengt.

Vandaag ben je misschien niet blij met je leven, maar je weet in ieder geval wel hoe je business, dagen en routines eruit zien. En daarom zet je die stap niet. Je zet waarschijnlijk wel kleine stapjes, maar je durft niet genoeg uit je comfort zone te stappen om echt verandering te creëren. 

Er is geen quick fix. Het is geen overnight success. 

Al mijn business friends, succesvolle mensen waar ik mee omga, werken net zo hard als ik doe. Maar dit is het verschil dat veel mensen niet begrijpen: wij houden van wat we doen. Ik HOU van wat ik doe. Ik kan me niets leukers voorstellen. 

Dingen op jouw to-do lijst zetten die je al af hebt, alleen om af te vinken

STOP MET UITSTELLEN. Je moet het gaan doen. En je moet het niet alleen gaan doen, je moet het juiste doen. Stop met focussen op druk zijn en start met productief zijn. Grote kans dat jij wel eens iets op je to do list hebt geschreven dat je al af had, alleen zodat je het nog even af kunt vinken. Want dat voelt lekker, toch? Ik weet zeker dat je dat gedaan hebt. Ik heb het ook gedaan. We doen het allemaal. Je wilt aan jezelf bewijzen “ik heb het gedaan, ik heb hard gewerkt”. Als je een to-do lijst maakt is de kans heel groot dat je begint met hetgeen dat het makkelijkste af te vinken is. Hetzelfde met taak 2. En taak 3. Zelfs als die taken je helemaal niet dichter bij je doel brengen. 

Als jij hard werkt en geen verschil merkt is dit de reden. Je spendeert veel tijd aan de verkeerde dingen. 

Iedere dag heb ik 3 tot 4 dingen op mijn planning staan. Dan heb ik het niet over een to do lijst, die is eindeloos. Daar zit geen limiet aan. Maar per dag wil ik me op 3-4 dingen MAXIMAAL focussen. Ik ben niet bezig met kleine dingen afvinken, ik ben bezig met grote stappen te zetten die me dichter bij mijn doel brengen en impact maken op de mensen die ik coach en die mij volgen.

Je bent goed begonnen, maar staat nu stil

De kans is groot dat jij goed begonnen bent. Je hebt de stap gezet, je gaat het doen en het wordt een succes. Je had zoveel energie. En toen stond het stil. Je kreeg het gevoel dat je niet verder kwam. En naast dat je jouw eigen belemmerende gedachtes kreeg, zijn er ook nog mensen om je heen die jouw doelen en dromen niet begrijpen. En dus geef je op. Terwijl je zo hard aan je droom aan het werk was. En als het niet lukt, wie geef je dan de schuld? Jezelf. Niet het proces, maar jezelf. Je zegt “zie je wel, ik wist dat ik het niet kon”. Schaamte. Teleurstelling. Verdriet. En je geeft op datgene dat je het liefste doet. En dan ontstaat angst. Angst voor falen. Angst voor meningen van anderen. Angst dat het niet lukt. Angst dat je die investering niet terugverdient. En die angst zorgt voor uitstelgedrag. 

Het is is niet niet gelukt omdat het niet goed was, het is niet gelukt omdat jij je op het verkeerde aan het focussen was. Omdat jij last hebt van uitstelgedrag.

Dus hetgeen waar jij je NU op moet focussen is waar je de bergen mee verzet. Wat geeft je meer klanten? Contact leggen met mensen. Waarmee krijg ik een connectie? Content delen en authentiek zijn. Wat levert je meer omzet op? Je aanbod duidelijk verkopen. Hetgeen dat vaak het meest effectief is, is vaak ook hetgeen dat het moeilijkst is om te doen.

Ik ben er niet om je slechter te laten voelen, integendeel. Ik heb gestaan op de plek waar jij nu staat. Ik weet hoe frustrerend het is, hoe veel tijd ik verspild heb en ik wil je helpen jouw uitstelgedrag op te lossen.

Stop met het uitstellen van jouw dromen

Wat is je excuus om het nu alsnog niet te doen? Niet jouw uitstelgedrag. Het hoeft niet perfect te zijn. Het gaat om wat je deelt, wat je doet, de impact die je maakt. De content die je de wereld geeft. Het verschil dat je kunt maken en het is ECHT zonde als je dat laat liggen. Het hoeft niet perfect te zijn, maar het moet oprecht zijn en het moet er überhaupt zijn!! Je moet iets creëren. Stop je website continu aanpassen en niet online zetten omdat ‘ie niet goed genoeg is. Stop met de angst dat het niet goed genoeg is je laten tegenhouden. Stop met perfectioneren, stop met overdenken, stop met jouw uitstelgedrag. 

De CEO chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT