fbpx

22 september 2021

#43 Geen motivatie? Dit is hoe je het oplost

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE GOOGLE

De kans is groot dat jij jezelf momenteel niet echt gemotiveerd voelt. We hebben allemaal dat soort periodes van weinig motivatie. Soms duurt het een tijdje, soms gewoon een dag… Je bent misschien moe of vind het lastig om je te focussen. Je voelt je gewoon niet zo productief. 

Ik maak deze blog, omdat ik me de afgelopen zomer zo heb gevoeld. En dat is niets voor mij. Natuurlijk hebben we allemaal onze ups en downs, maar langere periodes waarin ik minder motivatie dan normaal heb, mijn energie lager is en ik meer behoefte heb aan rust komen bij mij zelden voor. 

Schuldgevoel

Maar de afgelopen zomer wel, en schuldgevoel kruipt dan omhoog. Ik voel me schuldig dat ik meer vrije tijd neem dan normaal. Ik voel me schuldig dat ik soms geen zin heb om te werken, ondanks ik het allerleukste bedrijf en leven voor mezelf gecreëerd heb. Ik voel me schuldig dat ik op dat soort momenten mezelf daar niet dankbaar genoeg voor voel. Ik vind het irritant dat ik op dat soort momenten niet mijn gemotiveerde, ambitieuze zelf ben. 

En dat is onzin. Het is echt bullshit dat ik me daar schuldig over voel. Want het is normaal. Het is normaal dat we dat soort periodes hebben. En ik vind het belangrijk om deze blog op te nemen om jou te laten zien (of horen in dit geval) dat je niet de enige bent. 

Ik wil dat jij weet dat als jij je nu, of af en toe, zo voelt, er niets mis met je is. Het is normaal. Maar als jij voelt dat je het echt allemaal niet meer aankunt, zoek professionele hulp. Ook dat is niet gek of stom. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen en die hulp mag jij accepteren. 

Oorzaken van gebrek aan motivatie

Gebrek aan motivatie kan een aantal oorzaken hebben en die wil ik graag met je bespreken vandaag. Want voordat je het op kunt lossen, is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt. Per oorzaak geef ik je ook een tip hoe je hiermee aan de slag kunt om het op te lossen. ​​

1. Jouw doelen zijn te ambitieus en overwhelmen je

Als je denkt aan jouw doelen, denk je alleen maar “ahhhh”. Je stelt het uit omdat het voelt als iets dat niet haalbaar is. Het voelt als een groot monster die je niet kunt verslaan. Je denkt dat het geen zin heeft om eraan te werken ‘want je bereikt het toch nooit’. 

Het antwoord is niet: begin ergens. Want je hebt waarschijnlijk geen idee waar je zou moeten beginnen. Dit zeggen zo veel coaches: “Ja, begin gewoon, dan gaat het vanzelf”. Maar dit is zo’n slecht advies want als het zo makkelijk was, dan was je allang begonnen. 

Dit is wat daadwerkelijk helpt: breek jouw doelen op in stapjes. Kijk dat monster in de ogen en zie de verschillende lichaamsdelen: de benen, de core, de armen, het hoofd… Hiermee bedoel ik: hoe kun je van jouw ene doel, kleine doelen maken die dat grote doel als eindresultaat hebben?

Ik ga je een voorbeeld geven. Stel mijn doel is passief inkomen genereren. Dan voelt dat inderdaad als een groot, misschien zelfs onhaalbaar doel, waarvan ik geen idee heb waar te beginnen. Als ik die opbreek in kleine doelen/stappen, zoals:

 • Opzet van mijn aanbod veranderen zodat er ruimte is voor passief inkomen
 • Producten passief inkomen daadwerkelijk creëren 
 • Marketing en social media plan maken ter promotie van product x 
 • Geautomatiseerde e mail funnel bouwen voor product x 
 • Freebie maken als start van funnel

Etc. zo kan ik nog even doorgaan. Als je het op die manier doet, en van die stappen daadwerkelijk acties maakt, dan voelt het als iets dat haalbaar is. Dan weet jij welke stappen je moet doorlopen om dat grote doel te behalen. Je hebt het opgebroken, structuur eraan gegeven en stappen bedacht. Vervolgens ga je die stappen in een tijdlijn plaatsen, wanneer heb jij ruimte in jouw agenda (of kun je die maken) voor welke stap? 

Je ziet het nu niet meer als een groot, onhaalbaar doel (monster), maar als – ja nog steeds een grote uitdaging – maar wel een die jij aankunt en realistisch is. 

2. Je bent niet meer echt geïnteresseerd in wat je doet 

Dit is misschien moeilijk om toe te geven aan jezelf, maar de kans bestaat dat je niet meer echt geïnteresseerd bent in wat je doet. Je hebt misschien dingen in jouw aanbod zitten die je al lang verkoopt, waar je eigenlijk niet echt feeling meer voor hebt. Of het is gewoon saai geworden omdat je het al zo lang doet. Het kan ook zijn dat je merkt dat bepaalde dingen heel goed verkopen, en dat precies dat de reden is dat je ze verkoopt, maar je er zelf eigenlijk (naast het geld) geen voldoening uithaalt. 

Er zijn twee manieren om dit op te lossen. De eerste is dat je ermee stopt. Stop met tegen jezelf te liegen en houd ermee op. Je zult jezelf – maar ook jouw klanten – er een gunst mee doen. Want uiteindelijk wordt niemand er blij van als jij niet gemotiveerd bent.

De tweede optie is om een goede reden te vinden om het te blijven doen. Je moet er anders over gaan denken. Je moet zorgen dat het je meer voldoening gaat geven. Kun jij dit onderdeel van jouw aanbod of deze werkzaamheden een diepere betekenis geven? Net in een ander jasje steken zodat je er wel gelukkig van wordt? Een voorbeeld: ik zie het nut er niet van in om dit te doen, maar het is iets wat mijn klanten ECHT veel verder helpt en ik geef veel om mijn klanten. Of: ik heb geen zin om gezond te eten, maar het helpt met mijn focus en ik vind het belangrijk om productief te zijn (belangrijker dan die frietjes). 

3. Je bent ongeduldig

Deze is heel toepasselijk voor mij, en misschien ook wel voor jou. Ik raak soms gedemotiveerd omdat ik vind dat het niet snel genoeg gaat. Omdat ik vind dat ik al op een bepaald punt had moeten zijn waar ik nog niet ben. 

Deze oplossing is lastig en niet heel praktisch, maar je moet begrijpen dat sommige dingen, helemaal de goede dingen, tijd kosten. Het klinkt heel cliche, maar je moet echt de manier hoe je over bepaalde dingen denkt veranderen. Focus jezelf op de progressie die je maakt, iedere dag kom je een stapje dichter bij dat doel. En misschien nog wel belangrijker: probeer te genieten van het proces. Vaak is het proces naar een doel toe namelijk net zo mooi als het doel zelf. Sta stil bij successen, klein of groot, en beloon jezelf als je weer een stapje dichterbij bent. 

Hang bepaalde subdoelen aan het grote doel (zoals bij de eerste oorzaak uitgelegd) en bepaal voor jezelf wat je gaat doen als je die behaald hebt. Zo heb ik tijdens een lancering een keer voor iedere 50 deelnemers een speciale fles wijn gekocht. Ik vierde het niet pas aan het eind van de lancering als ik mijn doel behaald had, maar het hele proces naar dat doel toe. Zo maak je het leuker voor jezelf en zul je tijdens het gehele proces meer motivatie voelen. 

4. Je bent simpelweg uitgeput

Er gebeurt veel in je leven. Je hebt veel verantwoordelijkheden, veel dingen om te doen. Je bent vaak gestresst en moe. Sterker nog, je hebt geen zin meer om te knallen voor je bedrijf. Je hebt er de energie niet voor. Al het andere – naast jouw bedrijf – vraagt letterlijk AL jouw energie, zowel mentaal als lichamelijk. 

De oplossing? Probeer mentaal en lichamelijk energie vrij te maken. Hoe je dat doet? Prioriteiten stellen. Welke dingen doe jij nu die eigenlijk geen prioriteit hebben, maar je wel energie kosten? Ik weet zeker dat er veel op dat lijstje staat. 

En als je echt uitgeblust bent, geef jezelf dan tijd. Rust uit, ontstress en laad jouw batterij op. Zeg nee tegen dingen die minder belangrijk zijn dan jouw doelen behalen. Maak je hoofd leeg, mediteer, doe een detox, ga wandelen in de buitenlucht. Neem jezelf niet voor lief. Probeer kleine momentjes voor jezelf toe voegen in je dag. Podcast nummer 41 ging over het creëren van een goede ochtendroutine, start daarmee. 

5. Je gelooft niet (genoeg) in jezelf 

Je wilt dit doen, maar je denkt niet dat je het kan. En daardoor ontbreekt het aan motivatie, want je denkt “waarom zou ik het proberen als het me toch niet lukt”. 

Iets dat snel kan helpen: kijk naar wat je bereikt hebt in het verleden. Waar sta je nu? Wat heb je allemaal gedaan? Je hebt een bedrijf, je hebt blije klanten, je flikt het wel maar gewoon. Had je dat van te voren gedacht? Waarschijnlijk niet. Maar you fucking did it. Dus dat volgende doel gaat ook lukken. Stop met jezelf naar beneden te praten, want jij kunt veel meer dan je denkt. 

Iets dat meer tijd kost: ontdek al jouw beperkende overtuigingen en vervang ze door empowerende gedachtes. Beperkende overtuigingen zijn er niet zomaar, die komen ergens vandaan. Uit jouw jeugd, tienerjaren, keuzes en beslissingen die jij gemaakt hebt, denkwijze van andere mensen. 

Zo ben ik tot op de dag van vandaag, en ik ben 28 als ik dit opschrijf, nog steeds extreem onzeker over mijn uiterlijk. Ik ben daar vroeger enorm mee gepest en dat laat littekens achter. Er gaat geen dag voorbij waarin ik mijzelf niet naar beneden praat als het over mijn uiterlijk gaat. En dat is verkeerd, en daar werk ik hard aan om dat op te lossen, maar; ik laat het me niet meer tegenhouden. Ik weet waar het vandaan komt, ik weet dat het er is, maar ik geef het geen ruimte. 

Die overtuigingen zitten vast in jou. Het kan zijn dat dit heel onbewust gebeurt en je dat niet eens doorhebt. Ze beïnvloeden de manier waarop jij denkt over jezelf, de keuzes die je maakt, de risico’s die je wel of niet neemt… ze beïnvloeden alles. Om grote, ambitieuze doelen te kunnen behalen, moet je jouw mindset verbeteren met empowering gedachtes over jezelf en over je kunnen. Ontdek jouw beperkende gedachtes en maak ruimte voor nieuwe. 

Maak ook duidelijk WAT het is waar je bang voor bent. HOE het jou tegenhoudt en welke symptomen deze angst jou geeft (met andere woorden: hoe komt deze angst zichtbaar in jouw leven? Hoe beïnvloedt het beslissingen?). 

6. Jouw ongezonde lifestyle eist zijn tol

Je voelt je constant moe, hebt geen energie en misschien zelfs wel lichamelijke klachten zoals spijsverteringsproblemen, last van je rug/nek, hoofdpijn en/of vind het moeilijk om je te focussen. 

De kans is heel groot dat jij niet goed genoeg zorgt voor jouw lichaam. Als jij aan jouw ongezonde leefstijl (niet alleen eten!) werkt, dan krijg je veel meer motivatie, focus en het brengt je nog veel meer dan dat. Een aantal dingen waar je mee kunt beginnen:

 • Zorg voor minimaal 8 uur slaap per nacht
 • Beweeg iedere dag, al is het 15 minuutjes
 • Begin jouw dag met een goede ochtendroutine en een goed, voedzaam ontbijt
 • Weet wat je eet. Ik ga je niet vragen om alleen maar gezond te eten, dat is niet aan mij, maar weet wat je eet. Ben je bewust van wat je allemaal in je mond stopt. Probeer te gaan voor zo veel mogelijk gezond, onbewerkt voedsel. En neem de tijd om te eten. Doe dat niet even snel achter je computer, maar doe even niets als je eet behalve jezelf focussen op de smaak in je mond. 
 • Zorg voor voldoende frisse lucht, zit niet heel de dag binnen, maar ga in je pauze even naar buiten, en ook aan het eind van je werkdag. 

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen, maar als je hiermee begint, weet ik zeker dat jouw focus omhoog gaat. Binnenkort komt er een blog online met Valentine, mijn leefstijlcoach, waarin we nog veel dieper op dit onderwerp ingaan. 

Samenvatting

Dat zijn de 6 redenen die vaak zorgen voor een gebrek aan motivatie. Ik som ze nog even voor je op:

 1. Jouw doelen zijn te ambitieus en overwhelmen je
 2. Je bent niet meer echt geïnteresseerd in wat je doet 
 3. Je bent ongeduldig
 4. Je bent simpelweg uitgeput
 5. Je gelooft niet (genoeg) in jezelf 
 6. Jouw ongezonde lifestyle eist zijn tol

Gebruik deze blog om te identificeren wat jouw vuurtje aan het doven is en maak voor jezelf een stappenplan om te zorgen dat dat kleine vuurtje ontvlamt in een vuurzee. You got this. Ik weet dat je het kunt. Ik weet dat je het wilt. En ik weet dat jij tot veel meer in staat bent dan jezelf denkt. 

De CEO Chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT