fbpx

14 september 2021

#42 Merel van der Wouden over eigenwaarde

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE GOOGLE

Merel van der Wouden is onderhandel coach, ze helpt ondernemende vrouwen beter onderhandelen over salarissen en prijzen. Daarnaast is Merel transformatie coach en helpt ze vrouwen de volgende stap te zetten in hun leven. In haar werk zorgt Merel voor duidelijkheid over waarde. Dit is enerzijds de financiële vergoeding voor het geleverde werk en anderzijds de waardering over dit werk.

Merel merkt vaak dat mensen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen een van deze waarderingen. Terwijl het prima is om èn leuk werk te willen én een leuk salaris. Toch is dit niet de grootste mindshift die mensen moeten maken. Eigenwaarde bepalen en jezelf op waarde schatten blijkt nog moeilijker te zijn. Diep van binnen het gevoel hebben dat je niet genoeg bent, of kunt is iets wat Merel veel tegenkomt. Uiteindelijk is dat ergens terug te zien in de financiële waardering. “Een laag salaris komt vaak voort uit weinig gevoel van eigenwaarde” legt Merel uit.

De missie van Merel

Merel handelt vanuit een diep gevoel van gelijk maken wat ongelijk is. Naarmate ze ouder werd, werd de paygap tussen mannen en vrouwen haar duidelijk. Dit stak bij Merel, en wilde hier iets mee doen. Ze maakt zich daarom hard voor gelijkheid op dit gebied, en focust zich daarmee op vrouwen.

Merel is opgevoed door een vader in de advocatuur, en een haar moeder is Reiki. Dus aan de ene kant heel rationeel en aan de andere kant heel spiritueel. Merel vindt zichzelf op schaal van 1 tot 10 op het gebied van spiritualiteit een 10. “Dat uit zich nu vooral in meditatie, yoga en ik reinig mijn huis graag met Palo Santo”. Toch herkent ze beide delen van haar opvoeding terug in haar persoonlijkheid. Merel studeerde namelijk rechten, en heeft een echte ‘go-getter’ mentaliteit.

Ik vraag me af of deze werelden wel eens botsen. Merel verteld dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn op het moment dat je jezelf goed kent. En ook samenwerkt met mensen die daarvoor open staan. Merel stelt zelfs dat deze werelden heel goed samengaan en je ze allebei nodig hebt. “Ik zie het als een mannelijke, rationele energie en een vrouwelijke, meer intuitieve energie die elkaar aanvullen”.

Dit gebruikt Merel ook tijdens haar coaching sessies. Het begint vanuit een vrouwelijke energie, door te voelen wat je nou eigenlijk wil. Bijvoorbeeld door in een bos te gaan lopen zonder andere prikkels en je droomleven voor te stellen. Als dit eenmaal duidelijk is kun je vanuit die rationele, mannelijke energie doelen gaan stellen.

Dat de balans vinden tussen deze twee werelden een proces is geeft Merel meteen toe. “Ik sla soms door in die mannelijke energie, en mag soms meer op mijn vrouwelijke energie vertrouwen”. Dit merkt Merel bijvoorbeeld wanneer zij door haar rug gaat en niet genoeg heeft geluisterd naar wat haar lichaam nodig heeft.

Angsten onder ogen komen

Het pushen van zichzelf, en het onder ogen komen van haar angsten is iets wat Merel veel heeft gebracht. “Het is volledig gaan staan voor wie je echt bent en je niet meer laten beperken”. Merel kijkt altijd haar angsten in de ogen, en deed dat vandaag nog door zonder mondkapje de supermarkt in te gaan. Iets wat ze eng vond om te doen maar dat wel graag wilde. Merel verteld zichzelf dat ze haar angsten onder ogen moet komen, maar hoe doe je dat nou eigenlijk?

Voor haar transformatie cursus huurde Merel iemand in die gepromoveerd is op het gebied van emoties. Angst is er daar een van. Zij gaf de uitleg dat angst te ontleden is. Dus wanneer je aan iets denkt wat je eng vind, wat gebeurd er dan met je? Wat voel je en waar voel je het? Waar komt dat gevoel vandaan? Op het moment dat je dit gaat uitschrijven kom je tot de kern en kom je erachter waar je echt bang voor bent. Dit is vaak een groter begrip, zoals afwijzing of uitsluiting. Breek dan je doel op in kleinere stapjes, zodat je iedere dag iets kunt doen wat jou dichterbij dat doel brengt. En weeg je doel af tegen je angst, is de angst het waard om je doel voor te laten schieten?

Merel’s grootste challenge

Merel verteld over de challenge die het meeste verandering teweegbracht in haar leven. Ze werkte toen als internationaal business coach in Toronto. Merel miste haar passie voor rechtvaardigheid in haar werk en nam ontslag. Ze verhuisde terug naar Nederland en vond een coach die haar hielp met het starten van een business die bij haar past. Na het werk in de corporate wereld vol mannelijke energie vond Merel dat het tijd was om weer te gaan voelen. Ze vertrok naar Bali voor een mindfullness cursus. Daar kwam Merel erachter dat haar relatie van vijf jaar niet meer goed zat en verbrak deze. In een korte tijd viel het leven wat Merel had opgebouwd als een kaartenhuis in elkaar.

Merel beschrijft deze ervaring als een van haar zwaarste, maar ook een van haar beste. “Ik had het voor geen goud willen missen” verteld ze. “Alles wat pijn deed en wat moeilijk was op dat moment heeft me zoveel moois gebracht”.

Dromen en doelen

Nu zou Merel niks meer willen veranderen aan haar situatie en zit ze helemaal op haar plek in Amsterdam, met haar vrienden, nieuwe relatie en haar bedrijf. Natuurlijk blijft Merel wel dromen over wat nog meer kan, zoals het schalen van haar business door online cursussen te starten. De droom hiermee is om meer vrouwen te helpen en nog meer impact te maken. Dit is een droom die Merel binnen een jaar zou willen waarmaken.

Het fijnste aan ondernemen vindt Merel de vrijheid die het haar geeft om haar eigen ritme te bepalen en haar eigen samenwerkingen te kiezen. Zo begint Merel niet voor 11 uur ‘s ochtends. De ochtenden vindt Merel magisch. Dan gaat ze hardlopen, mediteren en bezinnen. Dat doet ze iedere ochtend.

Van dromen naar doen

Nu ze begonnen is met haar transformatie cursussen, zijn de weken van Merel intens. Maar het vele coachen van anderen brengt haarzelf ook nieuwe lessen. Dit herken ik uit mijn eigen coaching, “Pas op het moment dat je het zelf moet gaan uitleggen, kom je erachter of je het helemaal begrijpt”. Je leert door te doen, daar is Merel een goed voorbeeld van. Als ze een doel voor ogen heeft, wordt dit doel ook werkelijkheid.

Door te doen waar ze voor staat, is ze een voorbeeld geworden voor veel mensen. Hierdoor willen haar klanten ook graag door haar gecoacht worden. Toch herkent Merel de stemmetjes die twijfel scheppen over het doel of er pad ernaartoe. Merel weigert om naar deze stemmetjes te luisteren en geeft meer prioriteit aan haar doel, dan aan deze angsten. Dit is ook wat ze mensen mee wil geven om te doen.

Grenzen stellen

Grenzen stellen op zakelijk gebied kan Merel goed, ook nee zeggen gaat haar hier goed af. In haar privé leven is dit soms anders. Op het moment dat Merel te moe of overprikkeld is om af te spreken met een vriendin zal ze dit niet gauw afzeggen. Merel probeert hieraan te werken omdat het een groot energielek kan vormen.

Merel verteld dat ze vaak als tegendraads wordt ervaren omdat ze zo principieel is over waar ze in gelooft. Ze herkent dit in haar eigen gedrag en wenst het soms wel eens niet te doen. “Maar ik heb gewoon een vuurtje wat niet te doven is”.

Successen vieren

Haar weg naar spiritualiteit heeft Merel veel gebracht. Door meer in het ‘nu’ te leven lukt het haar om meer successen te vieren. “In deze wereld zijn we heel veel bezig met morgen. Waar staan we dan? En wat zijn onze doelen? Maar we vergeten gewoon nu te leven”. Merel probeert daarom meer stil te staan bij haar successen en viert die veel meer. Zo vierde ze laatst nog haar twee jarig bestaan. Ze stond hier bewust even bij stil en schreef voor iedere klant een kaartje, en nam haar vriend mee naar een hotel in Amsterdam.

Voor Merel hangen de persoonlijke beloningen wel vast aan een prestatie. Pas op het moment dat iets lukt, viert ze dit met een beloning. De transformatie cursussen zijn goed verkocht, “Dan mag ik iets moois kopen”. Dat het leven vieren zit in kleine dingen, en soms ook in helemaal niets, leert haar vriend haar. Hij is iemand die ook zomaar een bos bloemen mee naar huis neemt, om te laten zien dat hij Merel waardeert. Voor zichzelf vind Merel dit lastig om te doen. “Ik kan heel hard voor mezelf zijn. Als ik geen goede maand heb, verdien ik niet iets voor mezelf”.

Of deze harde mentaliteit haar helpt een goede ondernemer te zijn weet Merel niet. “Aan de ene kant zorgt de mindset van het altijd beter te willen doen ervoor dat mijn producten goed zijn. Aan de andere kant is het idee wat ik in mijn hoofd heb, van altijd maar hard moeten werken voor succes, misschien helemaal niet waar”. Het is misschien beide van deze dingen en niet helemaal zwart-wit.

Sustainable succes

Hier geeft Merel een voorbeeld bij. Toen Merel de marathon in Chigago liep, wilde ze deze in drie uur en 30 minuten lopen. Deze tijd zou haar classificeren voor de Boston marathon. Tijdens het hardlopen gaf haar horloge aan dat ze de marathon binnen drie uur en 28 minuten zou gaan lopen. Merel stelde haar doel bij naar deze tijd. En een paar honderd meter voor de finish was haar tijd drie uur en 28 minuten. Hierdoor raakte Merel teleurgesteld dat ze niet met die tijd over de finish was.

Terwijl haar tijd nog steeds binnen de drie en een half uur was, en er reden was voor feest, was Merel teleurgesteld. Dit voorbeeld geeft goed aan dat de harde mentaliteit aan de ene kant een positieve impact heeft, hierdoor heeft ze de marathon gelopen binnen een goede tijd. Aan de andere kant kan het een negatieve invloed hebben, in deze zin de teleurstelling.

Merel verteld dat ze zich realiseert dat succes meer sustainable succes is. Dus dat ze meer naar haar lijf kan luisteren en liever voor zichzelf mag zijn.

Moneytalk

In de podcast ‘Hoeveel ben ik waard?’ praat Merel heel open over geld. Dit is iets wat Merel makkelijk afgaat. “Ik sta daar heel erg achter, ik vind het heel belangrijk dat er meer openheid komt over geld”. Merel gelooft dat er meer te winnen valt als we transparanter zouden zijn. Zelf is Merel dan ook heel direct. “Ik vraag mensen ook snel, wat verdien je dan? Of wat betaal je hier dan aan huur?” lacht Merel. In de openheid over geld merkt Merel een verschil tussen mensen in loondienst en ondernemers. Ondernemers zijn vaak directer en opener als het over geld gaat. Merel denkt dat dit komt omdat zij er meer mee bezig zijn. Omzetdoelen en winstmarges zijn bij ondernemers veel meer aanwezig in hun dagelijks leven.

Geld is over het algemeen nog heel erg een taboe. Uit een onderzoek dat Merel noemt blijkt dat de meeste mensen sneller over seks praten dan over geld. Volgens mij komt het ook omdat er rondom rijke mensen een bepaald stigma heerst. Op het moment dat je veel verdient zul je het wel niet eerlijk verkregen hebben, of zullen je ouders je wel steunen. Dit zorgt voor veel schaamte als het gaat over je inkomsten. Want of je nou veel of weinig verdient, er is altijd een oordeel over.

Dat mensen vervelend of bekrompen kunnen reageren op jouw succes als ondernemer herkent Merel wel. Zo deelde ze met NRC haar omzet uit februari, en daar kwamen niet alleen positieve reacties op. “Maar uiteindelijk gaat alles wat een ander over mij zegt, eigenlijk over zichzelf” zegt Merel. “Terwijl het eigenlijk jammer is dat je niet staat te klappen voor een ander. Want als ik het kan, betekent dat alleen maar dat jij het ook kunt”.

Challenge

Uiteindelijk zijn succesvolle ondernemers ook gewoon mensen. Wij hebben met dezelfde dingen te maken en wij hebben ook angsten die ons tegen proberen te houden. In iedere fase van ondernemerschap komen die stemmetjes weer om de hoek kijken. En dit vertel ik niet om je te ontmoedigen maar je juist te stimuleren om die angsten onder ogen te komen. En zo je doel meer prioriteit te geven dan die angst.

Merel geeft voor deze week als challenge om een actie te ondernemen. “Vraag deze week drie mensen in je omgeving wat ze verdienen”. Bij deze challenge is het misschien wel interessant om van verschillende generaties een beeld te hebben. Vraag daarom bijvoorbeeld je ouders en nog twee andere mensen. Als je het doet, laat het ons weten! Stuur Merel een DM @merelvanderwouden, of mij @thesoukacademy.

De CEO Chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT