fbpx

31 augustus 2021

#40 Locatie onafhankelijk werken met Raisa Zwart

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE GOOGLE

In deze blog gaan we in gesprek met Raisa Zwart over locatie onafhankelijk werken. Zij is gespecialiseerd in intieme bruidsfotografie in binnen- en buitenland. Daarnaast is Raisa ondernemerscoach; “Wat ik het liefste doe is mensen helpen te werken vanuit authenticiteit”. Het fijnste aan ondernemen vindt Raisa de vrijheid die het geeft. Ze begon vanuit een passie voor fotografie, maar vindt vrijheid belangrijk. Vrijheid op het gebied van locatie om precies te zijn, om overal ter wereld te kunnen werken.

Locatie onafhankelijk werken

Hoe krijgt Raisa het locatie onafhankelijk werken voor elkaar? Om hiermee te beginnen heeft Raisa een basis van passief inkomen. Raisa was altijd al geïnteresseerd in geld verdienen via het internet. Dit doet ze nu doe door ‘print on demand’. Hierbij worden prints van haar eigen fotografie online verkocht, en hier krijgt Raisa Royalties voor. Daarnaast heeft Raisa een grote liefde voor e-learning, en is ze gaan kijken naar online cursussen. Hier heeft ze langzaam haar weg in gevonden en dit vormt nu de basis van haar inkomen.

In haar actieve inkomen; fotografie en coaching sessies, houdt Raisa graag vrijheid. Hiermee bedoelt ze dat ze wil kunnen kiezen in opdrachten, maar er ook voor kan kiezen om het een jaar niet te doen. Hierbij speelt de basis van passief inkomen een grote rol. Dit geeft Raisa haar vrijheid om locatie onafhankelijk te werken.

Passief inkomen

Het passief inkomen van Raisa is tweedelig; via haar prints en online cursussen. Foto’s die Raisa tijdens haar reizen maakt, worden online verkocht. Dus het kan zo zijn dat jij een mooie plaat van een palmboom aan je muur wil. Als je deze aanschaft dan is het misschien zo dat deze door Raisa is gemaakt. Deze prints worden verkocht door grotere partijen. Omdat de inhoud van de prints intellectueel eigendom van Raisa is, krijgt zij bij elke verkoop een aandeel van de opbrengst. Raisa boekt voor de prints bewust bepaalde reizen. Zo weet ze dat bijvoorbeeld Ibiza of New York het heel goed doen op beeld. En men wil dit graag aan de muur hebben. Raisa begon hiermee in Marrakech. Een foto van een roze gebouw met palmbomen ervoor was haar eerste upload. En tot op de dag van vandaag is deze ook het meest verkocht.

Hoeveel kun je passief verdienen?

Raisa legt uit hoeveel je passief kunt verdienen. Hierbij noemt ze dat de ‘sky the limit’ is, maar dat het vooral een investering in de toekomst is. Hiermee bedoelt Raisa dat actief inkomen vaak vrijwel direct op je bankrekening staat, waar passief inkomen wat langer de tijd nodig heeft. Denk maar eens aan beleggingen of investeringen, dit is ook passief inkomen maar heeft ook tijd nodig.

Nu kan het ook zijn dat een inkomen deels passief en deels actief is. Dit is het geval bij de prints van Raisa. “Ik zou willen zeggen dat dit 95% passief is. Dit heeft inmiddels geleid tot 2 a 3 duizend euro in de maand aan inkomen”. Ook de online cursussen van Raisa zijn deels actief, omdat ze deze ooit heeft moeten maken. Daarnaast is Raisa ook actief bezig met marketing, en neemt ze ook een podcast op. Maar in totaal brengen de passieve inkomens Raisa rond de 10 duizend euro per maand op.

Hoe krijg je een passief inkomen?

Voor veel mensen is dit misschien een ver van je bed show. Misschien vind jij het ook lastig om te bedenken hoe passief inkomen er voor jou uit kan zien. Raisa geeft hier een aantal voorbeelden in. Zo kan het zo zijn dat jij iets maakt, of dat nu beeld is of geluid of iets anders, hier zitten eigendomsrechten op. Door deze te verkopen kun je een passief inkomen opzetten. Voor geluid kan dit bijvoorbeeld door Youtube of Spotify. Een heleboel geluiden en muziek hierop wordt passief verkocht. Ook denkt Raisa aan ‘creative downloads’ via Etsy. Misschien heb je wel eens een lettertype gedownload, ook dit is gecreëerd en kan passief inkomen opleveren.

Affiliate

Denk ook e-books, masterclasses, trainingen, affiliate. Affiliate houdt in dat je bijvoorbeeld bij Bol.com meedoet met het affiliate programma. Via jouw kanaal kun je mensen dan bijvoorbeeld een boek aanraden. Op het moment dat mensen dit boek kopen krijg jij daarover een commissie. Dit kun je doen door een linkje te delen via een blog, of via je stories. Zelf gebruikt Raisa affiliate ook door de programma’s die zij gebruikt op haar website aan te raden. Hiervoor krijgt Raisa of een commissie of een beloning zoals een extra functie binnen dat programma.

Raisa geeft aan dat het binnen affiliate kijken is wat bij jou past. “Ik vind dit soort dingen heel erg leuk, maar het is belangrijk om je eigen vorm te vinden”. Raisa geeft aan dat het soort affiliate bij je moet passen. Daarbij moet het voor jou ook haalbaar zijn om te doen. De manier hoe Raisa tegen affiliate aankijkt is: “Wat kan ik doen om iets meer te halen uit de dingen die ik toch al doe?”. Dus als Raisa een podcast opneemt, denkt ze na hoe ze meer uit die podcast kan halen.

E-learning

De grootste inkomensbron voor Raisa is e-learning, hoe ziet dat eruit? Om mee te beginnen heeft Raisa een training, ‘Ondernemen vanuit authenticiteit’. Ook geeft Raisa live masterclasses, en de opname van deze masterclasses zet ze online te koop. Daarnaast verkoopt Raisa een e-book, en lanceerde ze kort geleden ‘Storytellers’. Dit is een abonnement voor fotograven waar je maandelijks waardevolle content ontvangt. Hoe meer mensen dit afnemen, hoe meer het inkomen van Raisa groeit, zonder daar extra tijd in te steken.

Om tot die 10 duizend euro te komen, moet Raisa dus aardig veel verkopen. Hierbij hoort ook marketing. Dit doet Raisa voor een klein stukje door advertenties, en voor het grootste deel door waardevolle content te maken. Bijvoorbeeld door het maken van haar podcasts, nieuwsbrief of blogs en daarin te vertellen over haar producten. Raisa is veel bezig met het optimaliseren van processen zodat de verkoop van haar producten ook passiever wordt.

Authentiek groeien

De kracht van Raisa ligt in haar authenticiteit. Raisa wil oprecht mensen om haar heen helpen om meer uit hun business te halen en daaruit komt behulpzame content voort. Ook leren mensen Raisa echt kennen via haar kanalen waardoor er vertrouwen ontstaat. Door het vertrouwen hoeft Raisa haar producten niet te pushen. Als zij een product noemt weten mensen al wat ze er aan gaan hebben. Daarnaast is Raisa al jaren bezig binnen haar vakgebied. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze binnen haar niche naam heeft kunnen maken.

Raisa geeft aan dat ze de tijd neemt om rustig te bouwen aan haar bedrijf, en daarbij dicht bij haarzelf blijft. Waar in de in de wereld de status quo snel groeien en direct resultaat lijkt te zijn, is dit voor Raisa heel anders. Zij gaat uit van een langzame, maar zekere groei en verwacht haar resultaten in de toekomst. Deze houding geeft Raisa veel ruimte om te groeien. En deze houding is terug te zien in het feit dat ze niet voor elk jaar een omzet doel heeft. Hiermee lijkt Raisa haar succes niet na te jagen maar aan te trekken.

Minder werken en meer vrijheid

Raisa werkt op dit moment 25 tot 30 uur. Hierbij is het voor haar ideaal om vijf uur per dag te werken, en vijf uur dus heel productief te zijn. De rest van haar tijd besteed ze liever aan yoga, in de natuur of om te sporten. “Een tijd geleden sprak ik over vrijheid en toen vroeg jij mij hoeveel uur ik werkte. Ik antwoordde toen met: 40”. Dit was voor Raisa een moment om na te denken hoe dit anders kon. Raisa doet namelijk het liefst alles op haar manier om zoveel mogelijk vrijheid te hebben.

Wanneer je zelf minder wil werken is de norm om of mensen aan te nemen of meer te automatiseren. Voor Raisa is het een combinatie van deze twee. Het team van Raisa is vrij klein, omdat een heel groot team haar zou beperken in haar vrijheid. Maar Raisa heeft wel een aantal zzp’ers in dienst. Iemand om haar mail te beantwoorden, een stagiaire voor marketing of journalistiek, iemand die de shownotes van de podcast schrijft en iemand voor de boekhouding. Hierin houdt Raisa zoveel mogelijk verantwoordelijkheid bij hen. Zo houdt ze zichzelf weinig met dit soort dingen bezig en kan ze haar tijd aan iets anders besteden. Een klein team zonder kantoor geeft haar ook de ruimte om locatie onafhankelijk te werken.

Dus er is veel geautomatiseerd, en als Raisa iets uitbesteed is het zoveel mogelijk hands-off. “Er zijn heel veel manieren hoe je jouw bedrijf kan inrichten. Je kunt het volledig op jouw manier doen en er zijn meerdere manieren die werken”.

Starten met passief inkomen

Locatie onafhankelijk werken wordt gemakkelijker met een passief inkomen. Om mensen te helpen starten met passief inkomen genereren geeft Raisa een tip. Deze tip is om te starten met kijken wat je nu doet en te gaan kijken naar hoe dit passiever kan. Door bezig te gaan met wat je nu al doet, is de kans groter dat je iets doet wat bij jou past, en er dus meer alignment in je werk zit. “Kijk naar hoe help ik mensen nu al, en hoe kan ik dat passiever doen? Dat betekent namelijk ook dat je meer mensen kunt helpen”.

Raisa zegt ook zelf veel te leren door naar anderen te kijken. Bedenk wat je doel is en zoek daarbij een persoon die dat doel al heeft behaalt. Wat kun je van diegene leren? Welke stappen heeft diegene gemaakt om daar te komen? Wat bij Raisa heel veel los heeft gemaakt is het boek: The Four Hour Workweek. Dit was voor Raisa iets waar ze veel uit kon leren omdat ze een zelfde doel voor ogen had.

Challenge

Raisa geeft als challenge deze week om een uurtje alles aan de kant te leggen. In dit uurtje ga je nadenken over wat je wel en niet fijn vindt binnen je bedrijf. Als dit op papier staat ga je verder met bedenken hoe je meer tijd kunt besteden aan de dingen die je fijn vindt en minder aan de dingen die je niet fijn vindt. “Je hoeft niet gelijk je hele bedrijf overhoop te gooien, maar ik reflecteer veel om dichter bij jezelf te komen”. Dit is dus ook het doel van deze challenge. Tag @thesoukacademy en @raisazwart deze week om te laten zien dat je bezig bent geweest met de challenge!

Wil je meer weten over Raisa en wat zij doet? Volg haar dan op Instagram: @raisazwart, of neem een kijkje op haar website: raisazwart.com.

De CEO Chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT