fbpx

12 mei 2021

#32 Spiritueel ondernemen met Nanne van der Leer

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE / GOOGLE

Deze week spreek ik Nanne van der Leer. Nanne houdt zich veel bezig met spiritueel ondernemen en heeft het boek ‘Licht Leven’ geschreven. Als ondernemer heeft Nanne vier bedrijven. Een van die bedrijven is Lief Leven. Dit is begonnen als haar dagboek, in plaats van ‘lief dagboek’ schreef Nanne ‘lief leven’. Het dagboek begon privé, maar uiteindelijk kreeg het een enorm bereik. De kern van Lief Leven is dat ze sociaal-maatschappelijke en ecologische impact willen maken. Met daarnaast natuurlijk economische impact. 
Andere bedrijven van Nanne zijn Life Lines, Plek voor Groei en BeeBalm Care. 

Keuze om te switchen

Nanne heeft zelf een grote transformatie doorgemaakt. Ze heeft haar succesvolle carrière als marketingdirecteur opgezegd en is volop aan de slag gegaan met spiritueel ondernemen. “We maken onszelf al heel snel comfortabel in een leven met schijnveiligheden. Ik had bijvoorbeeld een grote auto, dik salaris, mooi pensioen en ik reisde de wereld over. Dat is allemaal hartstikke fijn, maar er zit ook een soort veiligheid in die ik nu in mezelf heb gevonden. Ik heb die grote auto en dat dikke salaris niet meer nodig om te voelen dat ik succesvol ben”, vertelt Nanne. Nu is Nanne druk bezig met het spiritueel ondernemen.

Voor veel mensen is het moeilijk om zo’n soort keuze te maken. Volgens Nanne is het ook niet altijd de tijd voor een bepaalde keuze: “Als je voelt dat je een keuze heel erg moet forceren, doe het dan niet. Je voelt wanneer het moment daar is.”
In haar boek schrijft Nanne dat je keuzes maakt op basis van twee raadgevers. Namelijk op basis van liefde, en van angst. Het is niet altijd even makkelijk om te weten op wat voor manier je een keuze maakt. “Neem af en toe even een stapje terug en ga er met een helikopter boven hangen. Probeer dan het geheel te zien.”

Spiritueel ondernemen

Nanne vindt dat je haar ook wel spiritueel ondernemer kan noemen, ze is dan ook veel bezig met spiritueel ondernemen. “Voor mij is dat één en hetzelfde, ik zie ook geen onderscheidt tussen werk en privé. Dat zou je heel ongezond kunnen vinden als je het niet op juiste manier inricht, maar voor mij is dat echt één. Ik laat me continu leiden door mijn intuïtie en gevoel. Op de een of andere manier zijn we gaan geloven dat onze gedachte, ons ratio, wijzer is dan ons gevoel en ons lichaam. Ik durf stellig te zeggen dat dit niet zo is. Je gevoel en intuïtie zijn wijzer dan je gedachten. Als je daar meer naar leert luisteren is dat zo’n krachtige tool in je onderneming.”

Nanne heeft vier bedrijven en negen personeelsleden. “Toch ervaar ik heel veel rust. Op maandagen en dinsdagen werk ik heel hard, en de rest van de week volg ik mijn intuïtie”, vertelt Nanne. Ik vraag me af of dit ook komt doordat ze haar personeel heeft. “Jazeker, je kan het ook niet helemaal alleen. Als je wil groeien als ondernemer, ontstaat er een soort beweging die veel groter is dan jijzelf als individu.”

Open staan voor spiritualiteit

Steeds meer mensen ontdekken en staan open voor spiritualiteit. “Ik denk dat veel mensen het afgelopen jaar hebben ervaren dat je dichterbij jezelf komt. Iedereen werd letterlijk gedwongen om naar binnen te gaan. Mensen hun werk en leven viel weg zoals ze het kende. Vaak verander je door pijn of bewustzijn. Ik denk dat veel mensen toch wel pijn hebben ervaren het afgelopen jaar”, vertelt Nanne. 

Moeten

In Nanne haar boek schrijft ze dat als je de zin ‘Ik moet echt’ gebruikt, het sowieso niet gaat lukken. Ik denk dat dingen moeten een gedachtegang is die veel ondernemers hebben. Ik vraag me af waarom deze gedachtegang niet goed is. Nanne vertelt: “Omdat je een vrij mens bent. Als je jezelf allerlei dingen gaat opleggen die moeten, dan zet je jezelf gevangen. Door voor jezelf onmogelijke doelen op te stellen, krijgen je een heel frustrerend leven. Je bent jezelf dan aan het vullen met negatieve energie. Ik wil dingen hiermee reframen, veel dingen kan je veel liefdevoller voor jezelf aankleden.”

In of aan de markt werken

Volgens Nanne kan je IN de markt werken of AAN de markt: “Als je IN de markt werkt, ben je gewoon jouw producten en services aan het verkopen. Als je AAN de markt werkt, dan heb je een hogere missie, die eigenlijk jouw bedrijfsactiviteit overstijgt. Daarmee kun je de wereld in beweging zetten. Dan zijn er geen concurrenten, maar alleen partners waarmee je die missie kan behalen. Zelf verkoop ik bijvoorbeeld liefdevolle cadeautjes, zoals honderden andere bedrijven. Wat nou als onze gezamenlijke deler is dat we meer liefde de wereld in willen brengen? Als we die missie willen behalen gaan we samenwerken en elkaar steunen.”

Het is belangrijk om elkaar als ondernemers te motiveren. Bijna iedere ondernemer start een bedrijf om mensen te helpen. 

Je bent goed genoeg 

In het boek staat dat iedereen wel eens het gevoel heeft niet goed genoeg te zijn. Nanne: “Zodra je op de wereld komt krijg je een gevoel van gescheidenheid. Vervolgens leren we dat we allerlei dingen moeten zijn, die we van binnen misschien helemaal niet zo voelen. Daardoor vergeten we dat we in de kern allemaal uit exact dezelfde cellen bestaan. De weg terug daarin is dat je heel erg moet voelen dat er niet iemand is die boven of onder je staat, maar dat we allemaal hetzelfde zijn. Het enige wat je het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent zijn de illusies die je vertelt krijgt door anderen. 

Zelf staat Nanne niet heel vaak stil bij haar successen en kan ook gefrustreerd zijn dat dingen nog niet goed genoeg zijn: “De reden dat ik dit boek heb kunnen schrijven is omdat ik al deze thema’s zelf doorleeft heb.”

Praten over wat in ons leeft

Ik vind het bewonderenswaardig hoe open en kwetsbaar Nanne in haar boek is. “Die openheid is onderdeel van mijn missie”, vertelt Nanne. “Het normaliseren van het praten over wat er in ons leeft vind ik heel belangrijk. Ik vind het niet normaal dat we elkaar bijna alleen maar succesverhalen voorhouden. Dat is niet het eerlijke verhaal en niet het hele verhaal.”

Zelf probeer ik dat ook altijd te benoemen. Je kan niet je authentieke zelf zijn als je jouw kwetsbare kant niet deelt. Het geeft mensen juist herkenbaarheid en rust als ze ergens niet de enige in zijn. Maar toch is dat voor veel mensen een hele grote drempel. 
Nanne: “Als jij je echte zelf laat zien gaat er altijd meer verbinding zijn. Zowel in privérelaties als in zakelijke relaties.”

Gedachten controleren

Een bepaalde zin uit Nanne haar boek die mij echt is bijgebleven is de zin: ‘Zodra je jouw gedachtes meer kunt controleren, hebben ze minder controle over jou’. Nanne vult hierop aan: “Je bent je eigen gedachten niet. Je gedachte is een soort wereld van allemaal zinnen die ooit aan je verteld zijn. Bijvoorbeeld door je leraren of je ouders. Die stemmen zijn we gaan internaliseren. Pas als je snapt dat je niet je eigen gedachten bent, maar de beschouwer van je gedachten, dan ga je een soort afstand nemen van je gedachten en zijn je gedachten automatisch minder de baas over jou.”
Het lijkt mij heel erg lastig om vanuit je gedachtes een stapje terug te nemen en dan bedenken dat het maar gedachten zijn. Volgens Nanne kan je dit trainen.

Doelen stellen

Dromen kan je uitwerken in doelen. Als ondernemers doen we dit heel vaak. Bijvoorbeeld omzetdoelen. Nanne adviseert om dit niet te doen: “Een doel is altijd een gevolg. Ik vind de oorzaak veel interessanter. Ik heb het blinde vertrouwen dat de omzet wel volgt. Dat betekent niet dat wij in ons bedrijf een stuurloos schip hebben. Ik kijk elke dag naar de omzet, maar daar gaat het uiteindelijk niet over, de omzet is een gevolg.
Als je vanuit de oorzaak gaat werken, zullen de cijfers daar een gevolg van zijn. Het materiële mag altijd een gevolg zijn, maar als je je daar alleen op gaat focussen weet ik zeker dat je minder ver komt dan als je aan de oorzaak gaat werken. Er is niks mis met geld verdienen, maar laat het niet je basis zijn.”

Jezelf belonen

Ik denk dat het heel herkenbaar is dat goed gedrag beloond wordt. Dus als je bijvoorbeeld een bepaald aantal klanten of omzet haalt, dan mag je jezelf belonen. Nanne: “Dat is die schaarste mindset, daar gaat jouw bedrijf niet op vooruit. Dat is niet mijn manier van leven. Ik geloof dat ik dat koffietje of die leuke trui verdien. Geven kan altijd, als je maar voelt dat het vanuit de juiste intentie gebeurt. Of het nou aan jezelf is, of aan een ander.”

Challenge 

Nanne daagt je uit om eens de echte stilte te aanvaarden: “Maak een wandeling zonder podcast of andere afleiding. Vertraag je pas een beetje en zorg ervoor dat je al je zintuigen gebruikt. Kijk, ruik, hoor en voel. En ruil een avondje Netflix eens in door bijvoorbeeld een wandeling of een tekening te maken.”
Ook heeft Nanne nog een boekentip voor als je het lastig vindt om je dienst te verkopen. Ze tipt het boek ‘It’s Not Your Money’ van Tosha Silver.

Mocht je meer van Nanne willen leren en over het spiritueel ondernemen? Koop dan haar geweldige, leerzame en inspirerende boek ‘Licht Leven’! Het boek heeft mij enorm veel gebracht, dat gun ik iedereen. 

De CEO Chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT