fbpx

28 april 2021

#30 Julia Mekkes over ondernemerschap

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE / GOOGLE

Deze week spreek ik Julia Mekkes, strafrechtadvocaat én influencer. Julia is ondernemer maar werkt ook in loondienst. “Ik merk hierin wel verschil, voor je eigen bedrijf werk je toch iets harder”, vertelt Julia.

Advocaat en influencer is een bijzondere combinatie. Julia: “Vanuit mijn relatie met mijn ex-vriend kreeg ik op Instagram een groot bereik. Toen die relatie uitging werd dat bereik alleen maar groter. Ik werkte destijds 2,5 jaar bij een advocatenkantoor, ik kreeg toen een baan aangeboden als advocaat en zo kwam ik in de hele opleiding terecht. Zo is dat bij elkaar gekomen.”

Combineren

Over het algemeen weet Julia haar twee banen goed te combineren. “Soms zijn er wel periodes dat ik moeilijke zaken heb als advocaat én ik ineens een hoop klussen krijg als influencer, dan kan het even botsen. Ik heb wel geleerd om te bepalen wat de dingen zijn die ik echt wil doen”, vertelt Julia. Ik vraag me af of Julia ook tijd voor zichzelf neemt. Ze vertelt: “Eerst nam ik heel weinig tijd voor mezelf, ik heb toen een tijdje een coach gehad, die zei dat ik me elke keer moest afvragen wat ikzelf nodig had. Nu kan ik wel beter ‘nee’ zeggen om even tijd voor mezelf te nemen.”

Soms lopen de twee banen van Julia door elkaar heen. Julia vertelt: “Mensen benaderen mij bijvoorbeeld via social media, ze hebben dan niet mijn hulp nodig voor een zaak, maar vragen of ik een oproepje wil doen waar ze hun tanden kunnen laten doen na een gevecht. Ik heb ook wel eens een afspraak bij de politie voor een verhoor. Dan hebben ze me van tevoren gegoogeld en maken ze vervolgens grappen dat ze me op tv hebben gezien. Ik vind dan eerder dat zij onprofessioneel worden in plaats van dat ik dat ben. Ik krijg namelijk ook wel eens te horen of het niet onprofessioneel is dat ik veel op social media zit.”

Doen waar je gelukkig van wordt

Het is heel belangrijk om te doen waar je gelukkig van wordt. Julia: “Er wordt altijd vanuit gegaan dat advocaten heel veel verdienen, maar dat valt echt reuze mee. Ik verdien helemaal niet veel als advocaat zijnde, maar ik vind het wel enorm leuk werk.”
Julia merkt dat ze nu te veel werkt: “Ik wil beter gaan kijken naar waar ik mijn tijd in wil stoppen. Ik weet nu nog niet of ik de advocatuur leuker vind of een baan als influencer.”

Privéleven delen

Julia vindt het erg leuk om veel over haar leven te delen. “Voor mij is dit echt normaal geworden, maar mijn vriend vindt dit best heftig.” Ik denk dat Julia haar volgers het heel erg waarderen dat Julia het niet normaal vindt dat haar leven zo bijzonder is. Julia: “Ik merk dat als ik herkenningsmomenten deel ik daar veel reacties op krijg. Wanneer ik bijvoorbeeld bij mijn ouders ben en we gaan lekker eten, dan vinden mensen dat leuk. Als ik bij een vijfsterren restaurant zit krijg ik een stuk minder reacties.”

Succesvol

Julia ziet zichzelf nog niet als succesvol, maar denkt wel dat ze succesvol kan worden. “Ik vind succesvol eigenlijk maar een raar woord, waar verbind je dat aan?” Ik denk dat succesvol voor iedereen anders is, voor de ene is het geld en voor de ander is het dat je onafhankelijk bent. Julia: “Ik zou het nog iets meer voor elkaar willen hebben, ik heb het nu nog te druk en ik heb te veel chaos in mijn hoofd over wat ik nou echt wil. Ik mis meer rust.”

Voldoening

Het is een hele belangrijke balans om zowel uit je werk als uit je privéleven voldoening te halen.
Julia: “Ik haal er veel voldoening uit als iets heel erg goed is gegaan wat ik van tevoren niet had verwacht. Laatst had ik een zaak waarvan ik dacht dat het heel moeilijk ging worden, uiteindelijk is dat toen heel goed gegaan. Privé haal ik er veel voldoening uit door een lekker avondje te hebben met vrienden of familie, of een leuk weekendje weg met mijn vriend.”

Volgers

Ik denk dat veel mensen zich afvragen hoe Julia zoveel volgers kan hebben. “Het is denk ik belangrijk dat ik heel erg mezelf blijf en dankbaar ben. De fijnste volgers zijn de trouwe en betrokken volgers. Ik groei nu niet heel erg, maar ik vind het leuk om mijn huidige volgers tevreden te houden. Er ligt wel altijd een bepaalde druk, ik kan niet zomaar drie weken niks plaatsen.”

Julia is dus niet zoveel bezig met het laten groeien van haar Instagram. “Ik ben daar nu echt te druk voor, ik vind het leuk zoals het nu gaat, dus daar ben ik blij mee. Ik hoor wel dat ik te veel door elkaar plaats. Mijn werk, ouders, vrije tijd enzovoort. Maar dat zijn nou eenmaal de dingen die ik leuk vind. Ik post ook heel spontaan, alleen campagnes worden ingepland.”

Trots

“Ik ben er trots op dat ik heel zelfstandig ben. Mijn ouders hebben mij altijd veel gegeven, maar op een gegeven moment wilde ik het ook echt zelf doen. Ik wilde mijn behoeftes zelf kunnen voorzien, dat is gelukt”, vertelt Julia. “Ook kan ik nu voor mijn ouders zorgen als zij iets nodig hebben, dat vind ik heel fijn.”
Julia vertelt dat ze het wel spannend vindt of het altijd zo goed zal blijven gaan. “Het gaat nu goed, maar je wil natuurlijk wel die stijgende lijn blijven houden.”

Mocht je meer willen zien over Julia haar inspirerende leven als advocaat en influencer, volg haar dan op Instagram!

De CEO chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT