fbpx

25 maart 2021

#25 Fix jouw imposter syndrome in 6 stappen

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE / GOOGLE

Deze week heb ik het over het Imposter Syndrome. In aflevering #23 heb ik het er al over gehad hoe je ervoor kunt zorgen dat je jezelf hier niet door laat tegenhouden. Het belangrijkste punt in die aflevering was, dat je niet te veel moet nadenken met je hoofd, maar dat het belangrijk is om terug te gaan naar je hart en na te gaan wat je nou eigenlijk echt wil. Als je last krijgt van het Imposter Syndrome, vraag jezelf dan af: Is het waar wat ik nu denk? Heb ik iets aan deze gedachtes? Brengen ze me verder?

De vorige aflevering ging dus meer over het mindset gedeelte van het Imposter Syndrome. Nu wil ik meer praktische tips met je delen. Hoewel het Imposter Syndrome voor 99% mindset is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Consistent waarde delen

Het is belangrijk dat je consistent zichtbaar bent en waarde deelt. Zorg dat je erachter komt wat de problemen, struggles, dromen en doelen van jouw ideale klant zijn. Als je daar consistent over praat, deel je waarde en zet je jezelf als een expert neer.

Deel minimaal drie keer per week waarde op je Instagram. Bedenk daarnaast iets wat duurzame content is, dus iets wat lang meegaat. Denk aan een podcast, een goede blog of een freebie. Maak bijvoorbeeld een e-book van drie pagina’s die vol met waarde staan. Als bezoekers op jouw website komen kunnen ze dat downloaden. Beeld je eens in dat je met deze freebie je publiek zoveel waarde geeft dat ze jouw advies volgen en positief veranderen. Dat voelt mega motiverend. Jouw potentiële klanten zien dan ook wat voor waarde je levert en wat je te bieden hebt.

Zorg daarnaast dat je uniek bent. Weet wat jouw klanten willen horen. Jij bent hetgeen dat origineel is aan jouw content. Want niemand kan het aan anderen leren zoals jij dat doet. Er loopt altijd iemand rond die het van jou moet én wil horen. Dus zorg ervoor dat je consistent, originele content deelt.

Leer wat je nog niet weet

Het kan zijn dat je Imposter Syndrome gevoelens hebt omdat je denkt dat je nog niet genoeg weet. Waarschijnlijk is dat niet de waarheid, maar als jij beter kunt zijn in je vak door meer te leren, steek daar dan tijd in.

Er valt altijd wel iets te leren. Zelf besteed ik minimaal acht uur per week aan zelfontwikkeling. Daardoor groei ik niet alleen als ondernemer, maar ook als mensen. Ik geloof dat je jouw tijd en geld niet beter kan investeren dan in jezelf, dat gaat je namelijk altijd verder brengen.

Schrijf eens voor jezelf op welke kennis jij denkt extra nodig te hebben om van die Imposter gevoelens af te komen. Hoe kan je die kennis zo effectief mogelijk bijspijkeren? Ga dat vervolgens doen. Maak tijd vrij om aan jezelf te werken, en doe dit ook echt.

Blijf op je pad

Zorg dat wat je doet, je goed doet. De kans is groot dat als je al een tijdje aan een project werkt, je verveeld raakt en door wil naar iets nieuws. Vaak denk je dat je nieuwe idee alles gaat veranderen, maar negen van de tien keer is dit niet zo. Ik zie veel klanten van mij telkens hun businessmodel of hun aanbod veranderen. Dat kost veel tijd en gaat je enorm veel Imposter gevoelens geven. Je krijgt veel meer zelfvertrouwen als je voor jezelf een aantal signature diensten en producten bedenkt, en daarbij blijft. Als je die iedere keer weer beter maakt word je steeds zelfverzekerder over je aanbod. Je weet dan ook dat je aanbod goed is, omdat je het elke keer blijft perfectioneren.

Denk eens aan iemand in jouw branche die jij inspirerend vindt. De kans is groot dat je meteen iets kan noemen wat zij doen. Ze weten wat succesvol is, zorgen dat ze daarom bekend staan en focussen daar hun aandacht en energie op. Stop dus met iedere keer nieuwe dingen willen, maar maak je huidige aanbod beter.

Stop met jezelf vergelijken

Het is zo belangrijk om te stoppen met jezelf te vergelijken. Dat zal natuurlijk nooit helemaal lukken, dus als je het doet bedenk dan ‘Zij bewandelt een ander pad, en dat is oké’.

Je kan geïnspireerd of gemotiveerd raken door anderen. Maar de kans is groot dat je jezelf ook laat tegenhouden door anderen. Je denkt dan bijvoorbeeld dat je minder bent, of nooit zo succesvol zal worden. Gedachtes die passen bij het Imposter Syndrome.

De volgende keer dat je op Instagram aan het scrollen bent en dit soort dingen denkt, verander je gedachtes dan naar: “Ik ga dit niet doen, ik heb hier geen tijd voor, ik volg mijn eigen pad en daar ga ik mee door.” Praat jezelf op deze manier van de vergelijkingsgevoelens af.

Als je echt next level wil, heb ik een uitdaging voor je. Neem eens een heel weekend vrij van social media. Log op vrijdagavond uit van al je accounts. Dus Facebook, Instagram en wat je allemaal nog meer gebruikt. Geniet dat weekend van je vrije tijd, maar ook om actie te ondernemen. Brainstorm het hele weekend over jouw business, talent en wat jij de wereld te bieden hebt. Daarnaast kan je bijvoorbeeld een freebie maken of blogs schrijven.

Stop met vergelijken op Instagram, ga in de actiemodus en ga werken aan jouw bedrijf.

Geloof niet in concurrentie

We hebben het net gehad over jezelf vergelijken, maar ik wil absoluut niet dat je gelooft in concurrentie. Hiermee bedoel ik niet dat het er niet is, maar dat je het moet omarmen.

Sterker nog, je hebt concurrentie nodig om te overleven en om te groeien als bedrijf. Er is echt genoeg voor iedereen. Maar hoe kan je dit toepassen?

Iedere keer als je ziet dat een van jouw concurrenten een win haalt, vier dat dan met ze. Stuur ze bijvoorbeeld een DM en geef ze een compliment. Doe dit alleen oprecht. Dus niet omdat ik het je nu zeg, maar doe het omdat je het echt voelt. Voel of zie je dit nog niet zo? Werk er dan aan voor jezelf. Er is genoeg geld en er zijn genoeg klanten. Zoveel mensen zijn opzoek naar jouw expertise, dat er eigenlijk meer mensen zouden moeten zijn die doen wat jij doet. Als je denkt dat er niet genoeg geld is, of je aanbod niet zal verkopen, verander dan je mindset. Dat geeft je namelijk veel meer zelfvertrouwen. Je weet namelijk dat je iets speciaals te bieden hebt en dat er mensen zijn die dit willen hebben van jou.

Erken jouw succes

In het begin zei ik al dat iedere ondernemer, hoe klein of groot, last heeft van het Imposter Syndrome. Het maakt dus niet uit hoe ver je bent, die gevoelens zullen blijven komen.

Daarom wil ik dat je vaker trots bent op jezelf. Sta stil bij je successen, sterker nog, vier ze! Erken wat je allemaal hebt bereikt.

Schrijf alle successen op die je behaald hebt. Neem hier een kwartiertje de tijd voor. Je moet namelijk inzien dat je skills hebt. Als je alles hebt opgeschreven, dan wil ik dat je naar je lijst kijkt en denkt ‘wow, dit heb ik allemaal zelf gedaan’. Leg de successen op de lijst niet toe aan anderen, maar aan jezelf. Jij hebt dit gedaan.

Het is belangrijk dat je er bewust van wordt hoe sterk je jezelf soms naar beneden praat. Ik wil niet dat je in dat slechte verhaal blijft hangen, dus verander dat verhaal.

Dat was het dan alweer. Zes tips om minder last te hebben van het Imposter Syndrome. Bedankt voor het lezen! You got this!

De CEO Chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT