fbpx

18 maart 2021

#23 Wat jij moet weten over het imposter syndrome

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE / GOOGLE

Eerder deze week had ik een coaching sessie voor mijn groepscoaching programma’s, en een van mijn klanten, was bang dat ze niet ver genoeg is voor haar nieuwe aanbod. Ze is 10 jaar fotografe en wil haar kennis nu delen met andere fotografen. En na 10 jaar, is ze nog steeds niet overtuigd dat ze daar ver genoeg voor is.

Dit noemen we het imposter syndrome. En weet je wat? Ze is niet de enige. 82% van de vrouwelijke ondernemers heeft hier last van. Hoog tijd voor een aflevering over dit onderwerp dus. Want je als jij ook last hebt van het imposter syndrome dan wil ik je graag vertellen dat je daar overheen kunt komen. Want dat is wat we vandaag gaan doen.

Wat is het Imposter Syndrome?

Maar wat is het imposter syndrome eigenlijk? Imposter betekent oplichter. Het geeft een gevoel aan dat jij niet goed genoeg bent. Dat het niet lang zal duren of je valt door de mand. Dat je succes grotendeels aan geluk te wijten is of dat het niet lang zal duren.  Je hebt last van het imposter syndrome als je veel twijfelt over jezelf en je kunnen. 

Ik heb al een aflevering gemaakt over uitstelgedrag (#5), waar het imposter syndrome ook onderdeel van is, maar ik hoor dit zo vaak om mij heen en ik vind het zo belangrijk, dat ik er deze volledige aflevering aan wijd. Want als je luistert en je nieuwe, spannende projecten niet start (of niet goed genoeg doorpakt) omdat je bang bent wat anderen van je zullen vinden of denkt dat er anderen dit veel beter kunnen, dan is het tijd dat er iets verandert.

En de reden waarom ik daar van overtuigd ben is omdat ik het zelf ook (meerdere keren) heb meegemaakt. Ik organiseer sinds 2013 bruiloften, sinds 2017 business retreats. En tijdens die business retreats heb ik honderden vrouwen geholpen met hun bedrijf. Iedereen vertelde mij dat ik daar meer mee moest doen, dat ik zo’n verschil heb gemaakt voor ze. Maar ik deed het niet. Ik wilde niet “weer een andere business coach zijn”, helemaal niet in Corona nu iedereen zich ineens coach noemt. En toen dacht ik: wat is er anders als ik dat ga doen? Want feitelijk doe ik het al. Feitelijk coach ik al honderden vrouwen in hun business. Het feit dat ik dat offline deed, betekent niet dat ik het niet doe. Dat het niet waardig is. Dat ik het beestje niet bij zijn naam mag noemen. 

Sterker nog, ik ken niemand die zo veel tijd en geld investeert in zelf ontwikkeling. Ik lees minimaal iedere week een managementboek, ik luister zo’n 15 podcasts per week, zit zelf in verschillende coachingstrajecten al jaren… En al die kennis verzameld, plus mijn ervaring van de afgelopen 4 jaar coachen. Hell yes ben ik een business coach! 

En wat anderen daarvan vinden? Nou, wat ik je wil vertellen, wat je al weet maar je nog een keer moet horen: iedereen denkt aan zichzelf. Mensen denken niet zo veel na over jou als jij denkt. Mensen hebben niet zo’n grote mening over jou als waar jij bang voor bent.

De reden dat ik mijn verhaal met je deel is omdat ik van veel hoor: ja maar jij bent al daar en daar. Maar als ik mijzelf niet zichtbaar zou maken, niet iedere dag mijn best doe, mezelf push, ontwikkel en risico’s neem. Zou ik dan hier zijn? Nee. Ik wil dat je weet dat ik hetzelfde heb gevoeld als jij nu voelt. Dit is pas 1 verhaal, ik heb er nog veel meer…

Tuurlijk, er zijn mensen die hetzelfde doen als jij doet, of wilt doen. Ik snap het. Sterker nog, hetzelfde geldt voor mij. Maar dat betekent niet dat ze het ook op jouw manier doen. Dat kunnen ze niet eens. Er is maar 1 iemand zoals jij. En ik WEET dat je dit al vaker gehoord hebt, misschien al 1000 keer. Maar geloof je het ook? Begrijp jij dat jij de enige bent die het op jouw manier kunt doen en dat mensen daarvoor willen betalen? Want er is niemand, helemaal al niet in jouw branche, die het op dezelfde manier als jij doet. 

Wat je ook aan het doen bent (behalve als je in het verkeer bent), ga even stil staan en doe je ogen dicht. Had jij 3 jaar geleden verwacht dat je nu op deze plek zou staan? De kans is groot dat je nee hebt gezegd (en als je ja hebt gezegd is het ECHT tijd voor verandering). Als je mij drie jaar geleden had verteld waar ik nu zou staan, wat ik zou verdienen en hoe veel mensen ik zou helpen met mijn bedrijf had ik je echt voor gek verklaard. Dus doe die ogen maar weer eens dicht, en beeld jezelf eens in waar je over drie jaar kunt staan. Waar je kunt staan als jij jezelf door niets en niemand laat tegenhouden. Want geloof me, jij kan grootse dingen doen. Jij kan een verschil maken. Maar dan moet je wel groot durven dromen en jezelf niet laten leiden door de angst “wie ben ik om dit te doen”. Want als je dat doet, en bang bent voor de mening van anderen, of bang bent om te falen, dan ga je daar nooit komen.

En ja, dat klinkt hard. Maar ik ben van de tough love. Want als jij je laat tegenhouden door het imposter syndrome dan wil ik dat je daarmee stopt. Dan moet dat veranderen. En dat gebeurt niet als ik je alles door een roze bril laat zien. 

Het imposter syndrome komt in verschillende vormen voor. Het kan zorgen dat je daardoor dingen uitstelt, dat je doet wat anderen doen “want dat zal wel goed werken”, dat je de handdoek in de ring gooit… Het maakt niet uit in welke vorm je er last van hebt, we gaan zorgen dat je eroverheen komt. 

Het allerbelangrijkste is: stop met nadenken. Je haalt waarschijnlijk allemaal doemscenario’s in je hoofd en daardoor bereik je niet wat je wilt bereiken. Zorg dat je bezig bent met wat in je hart zit, niet wat in je hoofd zit. De kans is heel groot dat jij jouw bedrijf gestart bent om anderen te helpen, waarmee dat ook is. Maar je kunt anderen niet helpen als jij je laat tegenhouden omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent. Er is iemand op de wereld die jouw boodschap moet horen. Van jou. Niet van mij, niet van je grootste concurrent, van jou. Ze willen het van jou horen. Dus wanneer jij jouw aanpak, project, producten, kwaliteit, boodschap, zekerheid, aanbod of wat dan ook gaat overdenken, denk je te veel na en volg je jouw hart niet meer. 

En ik zeg niet dat je je hoofd niet moet gebruiken he, want doe dat alsjeblieft wel. Je moet nadenken over wat wel en niet werkt, wat jouw klanten willen en je hebt het logische aspect van jouw hersenen nodig om je bedrijf te runnen. Maar ik vraag je wel om wat vaker naar je hart te luisteren. Want als je jouw hart volgt, dan gaat alles het waard zijn. Alle lange avonden, vervelende klanten, het bloed, zweet en tranen. Want dan doe je waar je gelukkig van wordt. Wat je het allerliefste wilt. En als je dat doet, dan deel jij jouw authentieke passie met de wereld en connect je met jouw publiek. 

Je moet het persoonlijk maken. En als jij zichtbaar bent op jouw authentieke manier, dan ben je er voor die groep mensen op een level dat niemand anders dat kan. Want dat maakt jou uniek. En dat level ga je niet halen als je alleen maar logische beslissingen neemt, logische stappen volgt. Je moet iets doen met wat je hart en je intuïtie je vertellen. 

En je denkt misschien: wat bedoelt ze nou allemaal met dat hoofd en hart. Als jij jezelf vergelijkt met anderen, doe je dat met je hoofd, niet met je hart. En als je doet wat anderen doen omdat het werkt, doe je dat met je hoofd. Het is logisch. En dan run jij je business op een praktische, logische manier, en niet op een authentieke manier gevuld met passie. 

Dus wanneer je gevoelens krijgt die horen bij welke vorm van het imposter syndrome dan ook, vraag dan aan jezelf: “is dit waar? of zijn dit gedachten waar ik helemaal niets aan heb? Brengen deze gedachten mij verder?”

Dus stel je voor je wordt gevraagd om een presentatie te geven. Of dat nu op zoom is met 10 mensen of op een podium met 1000 mensen. Je bent met allemaal grote namen uit jouw branche. De kans is groot dat jij last krijg van het imposter syndrome. Dat je al die namen ziet, denkt dat die mensen veel verder zijn dan jij, veel meer omzet draaien, vaker spreken op dit soort events… je vraagt jezelf af ‘hoor ik hier wel thuis?’. De kans is groot dat je die vraag dan met nee beantwoord. Dan zit je in je hoofd. Maar ga naar je hart. Wil je daar thuis horen? JA! Is het waar dat je daar niet hoort? Misschien ben je nu minder ver dan de rest, maar er is maar 1 manier om daar te komen. Dus helpen die gedachtes je? Nee. Jij hoort daar, je bent voor een reden gevraagd. 

En dit vertel ik je om je te laten weten dat hoe lang je ook bezig bent, hoe groot je bedrijf ook is, of je het alleen doet of een heel team achter je hebt: iedereen heeft deze gevoelens en je zult ze blijven krijgen ook. Het belangrijkste is dat je snel relativeert en die gedachten accepteert, maar ook meteen ombuigt. Zorg dat het je niet laat stoppen. Nogmaals: denk: is dit waar? Of zijn dit gedachten waar ik helemaal niets aan heb? Brengen deze  gedachten me daadwerkelijk verder? Schrijf dit op. Plak een post it naast je bureau, maak er een achtergrond van op je telefoon. Doe er iets mee en blijf het herhalen voor jezelf. 

Dit was vooral het mindset gedeelte van het imposter syndrome, want het is natuurlijk ook voor een groot deel mindset. Maar, ik heb ook wat praktische tips die je kunt toepassen om het makkelijker voor jezelf te maken. Daar kom ik volgende week mee bij je terug! 

De CEO chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT