fbpx

22 februari 2021

#16 Branding fotografie met Yaira Bernabela

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE / GOOGLE

Yaira doet met haar bedrijf Studio Phylicia al jaren mijn branding fotografie en samen hebben wij al vele mooie projecten mogen doen. Een mooi moment om het met haar over ondernemerschap te hebben.

Je eigen pad kiezen

Voor Yaira is de vrijheid om te creëren echt het allerfijnste aan ondernemer zijn. Dit doet ze met branding fotografie. Al hoewel dit in het begin ook het moeilijkste was, vindt ze dit nu echt het fijnste aan ondernemer zijn. “In het begin moet je echt je eigen pad gaan bewandelen. Vaak heb je de neiging om iemand anders achterna te lopen, maar uiteindelijk zal je je eigen pad moeten kiezen en iets anders moeten doen wat de rest doet”. 

Hoe open durf je te zijn op Instagram?

“Ik denk dat veel mensen denken dat bij mij alles perfect gaat” zegt Yaira. “Dit is wat ik zelf laat zien, maar dit is natuurlijk absoluut niet zo. Ik zeg zelf altijd tegen anderen dat het niet perfect hoeft te zijn, maar onbewust ga ik hier zelf toch makkelijk in mee”. Yaira legt in de aflevering over branding fotografie uit dat ze voor haar gevoel 50% van de tijd niet zichzelf is op Social Media. “In het begin van 2020 heb ik met mijn bedrijf voor een switch gemaakt, als gevolg werd ik meer zichtbaar op Instagram Stories, waardoor mijn profiel wel wat “echter” werd”. Ze probeert zichzelf steeds kwetsbaarder op te stellen omdat ze dit wel belangrijk vindt. Geen enkel bedrijf is perfect en geen enkele ondernemer is perfect. Volgens Yaira mag iedereen wel meer van haar imperfecties laten zien, en dit is waar ze zelf ook aan werkt. 

Oppassen voor een burn-out als ondernemer

Omdat haar branding fotografie shoots een enorm succes waren, merkte Yaira dat het werk haar af en toe voorbij liep. “Omdat ik zo druk was met werken, heb ik helemaal geen tijd genomen om AAN mijn bedrijf te werken. Ik was alleen maar druk met shooten, maar de achterkant van mijn bedrijf bleef achter”.  Als Yaira terugkijkt naar het afgelopen jaar, had ze liever zichzelf iets meer tijd gegund. Doordat ze zo hard aan het knallen was met branding fotografie, kwam ze in het laatste kwartaal van 2020 enorm onder druk te staan. “Ik had het gevoel dat ik niet goed voorbereid was op 2021, wat mij erg veel onrust gaf”. Geld is voor Yaira één van de grootste zorgen binnen haar bedrijf voor branding fotografie. Daarom heb ik er extra bewondering voor dat ze alsnog de tijd heeft genomen om voor haar eigen welzijn te kiezen, in plaats van maar kei hard door te werken. Het is als ondernemer heel moeilijk om een stap terug te doen, helemaal als dat financieel een spannende beslissing is, maar je eigen welzijn moet altijd prioriteit hebben.

Marketing in de branding fotografie

Yaira haar klanten komen vooral vanuit Instagram. “Ik probeer om iedere dag op mijn Instagram Stories zichtbaar te zijn, en dan ook mijzelf te zijn. Daarnaast probeer ik er ook voor te zorgen dat iedereen die mijn foto’s plaatst, mij daarin benoemt. Als je mijn foto’s ziet, en je kent mij niet, weet je niet meteen door wie ze gemaakt zijn. Het helpt mij dus enorm als ik in mijn foto’s vermeld wordt”. Door elkaar te taggen op Instagram kan je echt een verschil maken voor iemand haar business. “Mijn klanten komen vaak via via bij mij terecht omdat ze een foto van mij zijn tegengekomen. Die exposure is voor mijn bedrijf dus echt belangrijk”. 

Waar let je op bij het boeken van een fotograaf?

Wanneer je een shoot wilt boeken, is het volgens Yaira het allerbelangrijkste dat je goed onderzoek doet. “Ik denk dat het slim is om meerdere fotografen uit te zoeken en kijkt met wie je de beste klik hebt” legt Yaira uit. “Wanneer je je niet op je gemak voelt bij een fotograaf, zie je dit al snel terug op de foto’s, en dat wil je natuurlijk niet”. Als je uiteindelijk een fotoshoot hebt gehad, kan je daarna natuurlijk prachtige foto’s verwachten, maar wat kan je allemaal met deze foto’s? Naar mijn idee denken veel ondernemers dat ze die foto’s alleen maar op Instagram of op hun website kunnen plaatsen, maar dit is volgens Yaira absoluut niet zo. “Foto’s die gemaakt worden kan je gebruiken voor LinkedIn, een nieuwe profielfoto, je kan de beelden in je nieuwsbrief toevoegen, advertenties, je kan zo ontzettend veel met de gemaakte foto’s. Het zou juist zonde zijn om ze alleen maar op Instagram te plaatsen”. 

Challenge van de week

Yaira denk dat het belangrijk is dat je vaker stil staat bij alle successen, klein of groot. “Zelf sta ik hier ook niet genoeg bij stil, maar ik wil dat jij dat deze week wel doet. Of dat nu op zakelijk vlak of op persoonlijk vlak is, schrijf op wat jouw successen zijn. Als je dan op een gegeven moment, net als ik, even door de bomen het bos niet meer ziet, kan je altijd teruggrijpen op wat je allemaal al bereikt hebt. Voor mij werkt dit super motiverend”. Jouw challenge voor deze week is dus dat jij al jouw successen gaat opschrijven en bijhouden. Schrijf dit op in een boekje, op je computer of op een andere manier die voor jou fijn werkt. Door dit te doen kan je af en toe terugblikken op wat je allemaal wel niet hebt bereikt, en dat kan voor jou ontzettend fijn werken. 

De CEO chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT