fbpx

11 februari 2021

#13 Boek: Essentialisme – Greg Mckeown

LUISTER DEZE AFLEVERING OP SPOTIFY / APPLE / GOOGLE

In deze aflevering ga ik het het boek Essentialisme door Greg McKeown met je bespreken. Dit boek heeft mij ontzettend veel inzichten gegeven over de manier van werken, focus hebben voor wat belangrijk is en hoe je meer kunt verdienen door minder hard te werken. Ik zit zelf ook nog midden in dit leerproces, maar ik wil graag mijn inzichten met je delen. Ik deel een aantal stukken uit het boek die ik gehighlight heb, en vervolgens licht ik mijn mening daarover toe.

Succes kan je afleiden van de dingen die je moet doen

Het eerste wat ik in het boek Essentialisme gehighlight heb is een stukje op pagina 19. Greg omschreef iemand die hyperactief was, die probeerde om alles te leren. “Hij leek elke dag een nieuwe obsessie te vinden. Soms zelfs elk uur. Alles was belangrijk. Succes kan ons afleiden van het focussen op de essentiële dingen die in eerste instantie succes opleveren”. Hier kan ik mijzelf, en met mij waarschijnlijk veel andere ondernemers, mezelf in vinden. Als je iets bedenkt en ontwikkelt wat succesvol is, kan dat succes je afleiden van de dingen die je in eerste instantie dat succes opleverde. Vaak ga je verder op het succes, maar vergeet je de basis en raak je de focus kwijt. 

Keuzestress

Maar als je wilt focussen en moet kiezen, wanneer maak je dan een goede keuze? Volgens Greg wordt keuzes maken alleen maar moeilijker: “Hoe meer keuzes we moeten maken, hoe meer de kwaliteit van onze keuzes verslechterd. Niet alleen is het aantal keuzes exponentieel toegenomen, maar ook het aantal invloeden van buitenaf op onze beslissingen en de intensiteit ervan”. Iedere keer als jij een beslissing maakt, en grotendeels van je klanten uit online marketing haalt, dan deel je waarschijnlijk veel online, en deel je ook veel van je keuzes online. En hoe meer keuzes je deelt, hoe meer meningen van andere daarbij komen kijken, en hoe minder jij je eigen pad en hart volgt. Het is dan ook logisch dat je bang bent voor de mening van een ander, of dat je iemand teleur moet stellen door nee te zeggen. We hebben niet alleen een overvloed aan informatie in de wereld waar we in leven, maar ook een overvloed aan meningen. 

“Daarvoor is het nodig dat je niet alleen af en toe nee zegt, maar ook gewoon een paar goede kansen afslaat.” Legt Greg in zijn boek Essentialisme uit. Maar daar zit de moeilijkheidsgraad van nee zeggen in. Als het een fantastische kans is, neem je deze waarschijnlijk aan. Maar, brengt deze kans je ook echt dichter bij je doel? Het is dus belangrijk dat jij weet wat je doelen zijn. Elke keuze die je maakt moet je dichter brengen tot dat doel, ook al is het maar een klein stapje. We hebben niet altijd de controle over onze opties die ons toegereikt worden, maar we hebben wel altijd de controle over de keuzes die we maken. Zorg dat je gefocust bent op wat je echt wilt, en je keuzes weer terug te relateren aan het doel dat je voor jezelf had opgesteld. 

Boek Essentialisme

Slimmer in plaats van harder werken

Naast keuzes maken heeft Greg heeft het in zijn boek over ‘beter werken’ in plaats van ‘meer werken’. Hard werken is belangrijk, en ik geloof dat hard werken hoort bij het starten van een bedrijf. Maar, focus je meer op slim en productief werken, dan alleen maar meer en harder werken. Elke stap moet jou dichter bij jouw doel brengen, dus denk daar ook over na als je bezig bent met je to-do lijst. Elimineer de taken die jou niet verder helpen, en gebruik deze tijd om aan je eigen bedrijf te werken. 

Work hard, play hard

Op pagina 94 in het boek Essentialisme heeft Greg het over ‘spelen’. Dit hoofdstuk triggerde mij, omdat ik echt geloof in het motto ‘work hard, play hard’. Onbewust is dit mijn motto geworden, maar elke dag leef ik hier naar. Spelen in het leven is belangrijk omdat het ten eerste leidt tot het stimuleren van creativiteit. Ten tweede is spelen een tegengif voor stress. En dit heb je nodig. Stress zorgt ervoor dat je productiviteit achteruitgaat of dat je zelfs niks meer uit je handen krijgt. Door te blijven spelen activeer je dit deel van je hersenen en voorkom je dat.

Te hard werken is makkelijker dan niet werken

Op pagina 104 schrijft Greg ook een herkenbaar stuk: “Voor iemand met een persoonlijkheid die hij heeft, is het niet moeilijk om zich over de kop te werken. Zichzelf tot het uiterste dwingen, dat is pas makkelijk. De echte uitdaging voor de persoon die gedijd bij uitdaging, is om niet hard te werken”.

Nee zeggen

Ook schrijft Greg in het boek Essentialisme: “Als het antwoord niet overduidelijk ja is, dan moet het nee zijn”. En dit slaat natuurlijk terug op wat ik in het begin al zei. Als de keuze jou niet overduidelijk helpt om jouw doelen te behalen, dan moet het een nee zijn. Of het nou bij het kopen van een kledingstuk of bij het kiezen van je klanten, bij twijfel moet je altijd nee zeggen. 

Maar, nee zeggen is niet makkelijk, al helemaal niet als de kansen je aangeboden worden. Zo zegt Greg: “Selectief zijn bij het beslissen van welke kansen je wilt nemen is een ding, maar het kan nog moeilijker zijn als die kansen naar ons toekomen. De angst om iets mis te lopen heeft heel veel invloed. Hoe kunnen we nee zeggen? Het aanbod ligt voor het grijpen. Maar als we maar gewoon ja zeggen omdat het een gemakkelijke beloning is, moeten we misschien later nee zeggen tegen iets wat we veel liever hadden gedaan”. Elke ja die je verkoopt is een nee voor iets anders. Misschien is die kans die je aangeboden krijgt wel leuk, en haal je er zelf wel iets uit, maar vaak krijg je hier niet dezelfde energie van als een project waar je zelf achteraan bent gegaan en waar jij alles voor wilt geven. Dus, twijfel jij volgende keer of je een project wel of niet aan moet nemen, ga dan bij jezelf een na “Was ik hier zelf ook achteraan gegaan?”.

Wees ook niet bang om nee te zeggen. Wat Greg in het boek Essentialisme ook beschrijft is dat je je beter 1 uur rot kunt voelen door nee te zeggen, dan dat je je dagen, weken of maanden rot voelt omdat je toch ja hebt gezegd. Vaak is het ongemak van nee zeggen vele malen korter dan het ongemak van ja zeggen. Zo hangt de keuze die je maakt niet af van de relatie die je met deze persoon hebt. Nee zeggen kan soms voelen alsof je de persoon afwijst, maar dat is natuurlijk niet zo. Je wijst niet de relatie af die je hebt met een persoon, maar je wijst het idee af dat ze aan je voorstellen. Vaak zal je na teleurstelling of boosheid ook merken dat ze respect krijgen voor je professionaliteit en de keuzes die je voor jezelf en je bedrijf maakt. 

Hier kun je het boek vinden op bol.com: Essentialisme!

De CEO chats podcast is er om jou een goede dosis motivatie, creativiteit en inspiratie te geven op het gebied van ondernemerschap. Claimy en haar ambitieuze vrouwelijke gasten delen in deze marketing podcast bruikbare strategieën voor meer succes, sales, omzet, productiviteit en een ijzersterke marketing mindset. Alles om jouw business naar het volgende level te tillen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT